Gazprom îşi face fabrică de sateliţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom spune că va folosi sateliţii în proiectele de explorare
Gazprom spune că va folosi sateliţii în proiectele de explorare

Gigantul rus Gazprom îşi va construi o fabrică de sateliţi spaţiali în regiunea Moscovei, iar banca rusă de dezvoltare Vneshconombank (VEB) va asigura finanţarea, a declarat Oleg Nagovitsyn, director executiv al Gazprom Investproekt, într-un interviu dat către revista companiei.

„Drept rezultat, o fabrică unică, care va produce sateliţi care îndeplinesc cele mai înalte standarde internaţionale, va apărea în Rusia. Toate acestea semnifică semnificaţia strategică a fabricii Gazprom şi a Rusiei ca întreg. VEB va furniza creditul“, a spus Nagovitsyn, preluat de agenţia Itar-Tass.

Gazprom spune că va folosi sateliţii pentru anumite proiecte ale sale de explorare.

Grupul deţine atât Gazprom Investproekt, cât şi Gazprom Space Systems, care va opera uzina.

Aceasta va fi construită în 2018.

Gazprom a fost categorisită de o multitudine de analişti şi politicieni europeni drept o „armă energetică“ a Rusiei, mai ales după ce gigantul rus a închis conductele sau a redus livrările în funcţie de interesele statului rus.

Gazprom a avut deja două astfel de dispute cu Ucraina, în 2006 şi 2009, când a lăsat în frig Europa din cauza diferendurilor cu statul vecin.

În luna iunie Gazprom a oprit din nou livrările către Ucraina, din cauza datoriilor de 4,5 miliarde de dolari şi a preţurilor. Ulterior, Naftogaz – compania ucraineană de stat din domeniul gazelor şi petrolului – a anunţat că va da în judecată gigantul rus la Tribunalul Internaţional de la Stockholm. Gazprom a făcut apoi propria cerere. 

Din luna septembrie, Gazprom a început să reducă livrările către mai multe state europene, precum Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria sau România, motivând că are nevoie de timp pentru a-şi umple propriile depozite. În acel moment, Ucraina se alimenta prin „flux invers“ din Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Recent, Ucraina a ajuns la un acord privind un „pachet de iarnă“ cu Rusia în privinţa reluării livrărilor şi a plăţii parţiale a datoriilor.

Gazprom nu se află direct sub sancţiunile impuse de către SUA şi Uniunea Europeană din cauza anexării Crimeei şi a sprijinului oferit rebelilor din estul Ucrainei, dar Gazprom Neft – braţul său petrolier, şi Gazprombank – braţul său financiar, se află sub sancţiuni şi nu se mai pot împrumuta pe pieţele respective.

VEB se află şi ea sub sancţiuni, alături alte bănci ruse de stat: Sberbank, VTB Group şi Rosselkhozbank.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite