Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Gazprom sistează sâmbătă livrarea gazelor către Finlanda, după ce Gasum a refuzat să plătească în ruble

2
20 May 2022 15:07:28
Autor: Afrodita Cicovschi

Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale începând de sâmbătă dimineaţă, a anunţat, vineri, întreprinderea finlandeză însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, Gasum, relatează Reuters.

Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom Export de a trece la plata în ruble, după cum a cerut Rusia să procedeze ţările europene ”neprietenoase”.
 
”Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, într-un comunicat.
 
El a subliniat că Finlanda a luat măsurile necesare în vederea întreruperii fluxului de gaze din Rusia către Helsinki, iar aprovizionarea cu gaze naturale va fi posibilă pentru toţi clienţii Gasum în următoarele luni, în cazul în care ”nu vor exista întreruperi în reţeaua de transport al gazelor”.
 
Întreruperea este programată să aibă loc la ora 04.00 GMT (7.00, ora României), pe 21 mai.
 
Gasum a anunţat că va continua să furnizeze gaze clienţilor finlandezi din alte surse prin conducta Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia. De asemenea, compania finlandeză a avertizat miercuri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze din cauza conflictului privind plăţile în ruble.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, înainte de anunţul Gasum, că Moscova nu are informaţii detaliate cu privire la contractele de furnizare ale Gazprom.
 
”Dar, evident, nimic nu va fi furnizat gratuit nimănui”, a spus Peskov.
 
Perspectiva de a pierde cea mai mare parte a aprovizionării cu gaze i-a determinat pe giganţii finlandezi precum Neste, Metsa să caute surse alternative de energie sau să elaboreze planuri de urgenţă pentru a-şi adapta producţia.
 
Grupul forestier Stora Enso a comunicat că a înlocuit deja gazul natural rusesc cu gaze naturale lichefiate (GNL) în toate unităţile sale.
 
De asemenea, compania UPM a precizat că foloseşte gaze livrate prin conducta BalticConnector de la furnizorii occidentali, dar se pregăteşte în eventualitatea unor întreruperi pe termen scurt.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
20.05.2022, 15:08:41

# Bine , bine , rusii s-au facut ai dracu' si nu mai vind gaze decit in ruble , de parca am fi in vremea CAER . Intrebarea este ce vor face rusii cu surplusul de gaze care nu poate fi inmagazinat , consumat , vindut , transformat ??? Sonda de gaze nu-i un aragaz sa-l poti inchide dupa cum vrei tu . Nefolosita seaca !!!

+9 (13 voturi)
GRIGORIU Grieg
20.05.2022, 17:40:04

Nu ma pricep, daca e asa si o sonda de gaze nu poate fi inchisa "de la robinet", nu exista nici o solutie tehnica sa se controleze viteza de extractie macar in anumite limite ? E clar ca se poate lichefia si stoca in rezervoare pana la un punct dar ma intreb cum se acomodeaza variatiile de consum iarna-vara. Sigur trebuie sa fie cineva pe forum care stie, ca sa invat si eu ceva astazi.

Modifică Setările