Gazprom vrea să construiască un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom studiază viabilitatea economică a construirii unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) la Marea Neagră, prin care să exporte ulterior materia primă, scrie Itar Tass.

Ansamblul va fi constituit dintr-o uzină de lichefiere cu o capacitate anuală de 500.000 de tone, cu posibilitatea creşterii capacităţii până la un milion de tone. Gazprom a demarat deja licitaţiile pentru studiile necesare, potrivit sursei citate. Concomitent, grupul rus ia în considerare şi posibilitatea realizării unei uzine plutitoare de gaze lichefiate.

Rusia doreşte să îşi tripleze vânzările de gaze naturale lichefiate pentru a contracara avansul înregistrat de Qatar, care livrează cu ajutorul terminalelor sale gaze naturale în Europa, dar şi pentru a ţine piept concurenţei care se prefigurează cu producătorii americani de gaze de şist, care vor demara exporturile către Europa în anii următori.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni planurile sale de triplare a vânzărilor de gaze lichefiate, de la 4% la 13% din piaţa mondială. În cifre brute, Putin vrea vânzări de GNL de 60 de milioane de tone.

De asemenea, Putin a anunţat planuri de creştere a livrărilor către Asia, de la o cotă de piaţă de 6% la 30%. În cifre brute, planurile lui Putin înseamnă furnizarea a 128 de miliarde de metri cubi de gaze.

Construcţia terminalului de la Marea Neagră nu are, însă, prea multe şanse de realizare deoarece Turcia interzice trecerea metanierelor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, de teama unor posibile accidente. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care terminalul de gaze naturale pe care România dorea să îl realizeze la Constanţa nu a avut succes.

Concomitent, Rusia se află acum într-o rivalitate cu Turcia din cauza Siriei: Moscova îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al Assad, în timp ce Turcia militează pentru schimbarea regimului. Recent, Turcia a acuzat Rusia că i-a violat spaţiul aerian în cursul operaţiunilor sale în Siria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite