Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

General Motors a numit o femeie în funcţia de director general, pentru prima oară în istoria companiei

1
11 Dec 2013 08:45:15
Autor: Adina Vlad
Marry Barra este noul CEO al grupului General Motors FOTO wot.motortrend.com
Marry Barra este noul CEO al grupului General Motors FOTO wot.motortrend.com

General Motors (GM) a numit o femeie în funcţia de director general al grupului, pentru prima oară în istoria producătorului auto american, Marry Barra urmând să îl înlocuiască în ianuarie pe actualul CEO Dan Akerson, transmite MarketWatch.

Schimbarea face parte dintr-o amplă reorganizare a managementului GM, care include numirea lui Tim Solso ca preşedinte, care va prelua din atribuţiile actualului director general. Akerson intenţionează să plece din companie pe 15 ianuarie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat, după ce soţia sa a fost diagnosticată cu o formă avansată de cancer.
 
„Voi pleca cu marea satisfacţie dată de ceea ce am realizat, cu un mare optimism în privinţa viitorului şi cu marea mândrie că readucem General Motors la nivelul de creator de standarde în industria auto global“, a afirmat marţi Akerson într-un mesaj adresat angajaţilor.
 
În ultimele câteva luni au circulat zvonuri conform cărora General Motors este pregătit să îşi restructureze conducerea executivă şi că Barra este candidatul probabil. În luna septembrie, Akerson a spus la un eveniment în Detroit că se aşteaptă ca o femeie să conducă la un moment dat unul dintre producătorii de automobile din Detroit.
 
„Nu ştiu când, dar cred că există un număr incredibil de femei talentate în industria automobilelor, în mod sigur la General Motors. Este inevitabil“, a arătat Akerson.
 
Barra şi-a început cariera la GM în 1980, înainte de a împlini 20 de ani. La acea dată, era studentă la divizia Pontiac Motor a General Motors Institute, de la Kettering University, absolvind cu specialitatea de inginer în domeniul electric.
 
Ea a intrat pe lista posibililor CEO atunci când Akerson a transferat-o de pe postul de vicepreşedinte pentru resurse umane la director global pentru dezvoltarea produselor. Ulterior, atribuţiile sale au fost extinse şi la achiziţii.

Mai puteţi citi: 

România ca „firmă”. Exxon şi Chevron ne-ar surclasa, dar am depăşi Apple, Google, Ford, Coca-Cola sau McDonald’s. Dacă ar fi o companie, România s-ar clasa pe poziţia a patra în topul Fortune 500.Produsul intern brut al României este de 179 miliarde de dolari, ceea ce ar pune ţara noastră în urma giganţilor WalMart, Exxon şi Chevron, dar înaintea unor conglomerate industriale precum General Electric, General Motors, Boeing, Caterpilar sau Dow Chemical.

Giganţii energetici domină topul Fortune 500. Apple a ajuns pe poziţia a şasea, Facebook intră în clasament. Surpriza de pe primul loc. Coloşii petrolieri domină în continuare topul Fortune 500 al celor mai mari companii americane, însă Apple se apropie rapid de vârf, ajungând de pe locul 17 până pe poziţia a şasea. Conglomeratele industriale, ca General Electric, General Motors şi Ford sunt şi ele prezente în top 10, alături de Berkshire Hathaway – holdingul lui Warren Buffett.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stefan Banciu
11.12.2013, 09:06:20

Comentariu considerat abuziv.