George Soros renunţă la 18 miliarde de dolari, pe care îi transferă în conturile fundaţiei Open Society

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul american George Soros a transferat 18 miliarde de dolari din averea pe care o deţine către conturile Fundaţiei Open Society, o organizaţie filantropică pe care a înfiinţat-o în 1993, potrivit unor oficiali ai fundaţiei, citaţi de Wall Street Journal.

Deţinând acum cea mai mare parte a averii lui Soros, Open Society a fost propulsată în topul organizaţiilor filantropice, devenind a doua ca mărime din SUA, după active, după Fundaţia Bill şi Melinda Gates, potrivit datelor Trustului Naţional Filantropic. Miliardarul controlează fundaţia printr-un comitet, fiind preşedintele acestuia.

Soros nu intenţionează să facă tranzacţii cu aceşti bani, care acum aparţin Open Society, potrivit oamenilor familiarizaţi cu situaţia. El îşi va tranzacţiona însă propriii banii, ţinuţi separat în cadrul firmei Soros, mai ales după ce anul trecut a pariat greşit că bursele se vor prăbuşi după ce Donald Trump este ales preşedinte.

„Este un proces continuu de migrare a banilor, dintr-un fond în celălalt, pentru a susţine o fundaţie pe termen lung”, a declarat Bill Ford, membru al comitetului şi director executiv al General Atlantic LLC.

Soros a început să facă donaţii în 1979 şi a intensificat lupta împotriva comunismului în Europa de Est. În 1984, a înfiinţat o fundaţie în Ungaria, ţara în care s-a născut, care a distribuit fotocopiatoare universităţilor şi bibliotecilor pentru a stopa controlul guvernului asupra informaţiilor.

După ce a trăit atât în ​​comunism cât şi în ocupaţia nazistă din Ungaria, Soros speră să promoveze „societăţi deschise” în locuri unde guvernele autoritare au avut putere. El şi-a numit fundaţia după o carte a filosofului Karl Popper, unul dintre profesorii săi, care apăra democraţiile liberale.

Fundaţia Open Society are în prezent un mandat determinat în mare măsură de valorile fondatorului său. Acesta operează printr-o reţea de peste 40 de fundaţii şi birouri în ţări de la Afganistan până la Africa de Sud. Acesta a finanţat eforturile de primire a refugiaţilor, programele de sănătate publică, inclusiv o instanţă mobilă pentru infracţiuni de gen în Republica Democrată Congo. Filantropia susţine, de asemenea, drepturile romilor, una dintre cele mai mari minorităţi etnice din Europa.

Activismul societăţii deschise a înfuriat uneori guvernele naţionaliste, cum ar fi cel actual din Ungaria, care a atacat o universitate fondată de Soros şi care a derulat campanii cu afişe care i-au pus în evidenţă sprijinul pentru refugiaţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite