Giganţii Apple, Samsung, Sony, Microsoft, Dell, HP şi Daimler, acuzaţi că se folosesc de exploatarea copiilor pentru a face profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung este cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, dar Apple face cele mai mari profituri
Samsung este cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, dar Apple face cele mai mari profituri

Aveţi iPhone, iPad, smartphone-uri Sony sau Samgung? Ori poate tablete Surface şi telefoane Nokia? Ei bine, tocmai ce aţi ajutat la exploatarea copiilor în minele de cobalt din Africa.

Giganţii IT Apple, Samsung, Sony, HP, Dell, dar şi grupul telecom Vodafone şi constructorul auto Daimler sunt acuzaţi de către Amnesty International că se folosesc de exploatarea copiilor pentru a procura minerale rare necesare producerii gadgeturilor lor, scrie CNET.

Mai exact, copiii sunt folosiţi la extragerea cobaltului, o componentă vitală pentru realizarea bateriilor de litiu-ion, care se găsesc în interiorul smartphone-urilor sau tabletelor.

Huawei, ZTE, Microsoft

Pe lângă acestea, mai sunt acuzate şi grupurile chineze ZTE şi Huawei, Microsoft – producător al tabletelor Surface şi al telefoanelor Nokia, dar şi LG Chem – o subsidiară a grupului sud-coreean LG, care produce baterii.

„Milioane de oameni se bucură d ebeneficiile tehnologiei, dar rareori se întreabă cum sunt realizate“, a declarat, într-un comunicat, Mark Dummett, analist pe afaceri şi drepturile oamenilor la Amnesty. „Este timpul ca marile mărci să îşi asume responsabilitatea pentru extracţia materialelor care ajung în produsele lor profitabile“, a mai spus el.

Apple, Samsung şi Sony au anunţat că au zero toleranţă pentru exploatarea copiilor şi realizează inspecţii riguroase la furnizorii acestora.

Problema constă în faptul că în lumea tehnologiie competiţia este atât de acerbă, încât producătorii de electronice se bazează pe componente şi materiale care provin din fiecare colţ al planetei.

Numai că raportul Amnesty International arată că eforturile lor de a elimina exploatarea copiilor nu au mers destul de departe.

Citeşte pe Adevărul Financiar despre numărul de copii care lucrează în minele de cobalt din Zair şi ce spun companiile.


Citeşte şi: Mărul cel putred: Apple ar putea fi obligată la plata unor taxe retroactive de peste 8 miliarde de dolari

Citeşte şi: Şapte ani de acord: Apple şi Ericsson au închis amiabil un litigiu legat de brevete

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite