Giganţii bancari din SUA, Marea Britanie şi Elveţia ar putea plăti 1,58 de miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA au declaşat o investigaţie asupra manipulării tranzacţiilor valutare, alături de autorităţile din Marea Britanie
SUA au declaşat o investigaţie asupra manipulării tranzacţiilor valutare, alături de autorităţile din Marea Britanie

Autorităţile din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie ar putea amenda cu suma totală de 1,58 miliarde de dolari un număr de şapte mari bănci, în urma unei investigaţii pentru manipularea pieţei valutare, scrie The Wall Street Journal.

Cele şapte bănci care se află în prezent în negocieri cu autorităţile de reglementare sunt Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elveţia şi Citigroup, J.P. Morgan Chase şi Bank of America din SUA.

Deşi obiectivul autorităţilor este să ajungă la un acord cu instituţiile bancare vizate până la jumătatea săptămânii viitoare, acest termen s-ar putea prelungi cu încă o săptămână, potrivit surselor citate de publicaţia respectivă.

Dintre cele şapte bănci, Bank of America negociază doar cu autorităţile americane, în timp ce celelalte şase poartă discuţii cu instituţii atât din SUA, cât şi din Marea Britanie.

Amenda totală pe care cele băncile o vor plăti către autorităţile americane şi britanice se ridică la 1,58 miliarde de dolari, Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie urmând să primească între 300 şi 450 de milioane de dolari, cea mai mare penalitate aplicată vreodată într-o investigaţie.

Săptămâna trecută, Royal Bank of Scotland Group, Citigroup şi Barclays au anunţat că au alocat în total 1,8 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de închiderea unor investigaţii. RBS a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari), Citigroup 600 de milioane de dolari, dintre care 300-400 milioane de dolari pentru investigaţia din Marea Britanie, iar Barclays a alocat în acelaşi scop 500 de milioane de lire, potrivit Bloomberg.

De asemenea, JPMorgan a constituit în trimestrul al treilea un provizion de 1 miliard de dolari, pentru costurile litigiilor legate în mare parte de investigaţiile privind piaţa valutară.

La rândul său, banca elveţiană UBS a pus deoparte 1,94 miliarde de dolari pentru litigii şi a confirmat că se află în negocieri cu Departamentul de Justiţie din SUA.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite