Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Giganţii petrolieri au renunţat la investiţii în valoare totală de 200 de miliarde de dolari din cauza preţurilor mici la ţiţei

0
9 Nov 2015 13:13:39
Autor: Daniel Ionascu
Înjumătăţirea preţurilor la ţiţei, până sub 50 de dolari pe baril, a făcut ca anumite proiecte să nu mai fie fezabile din cauza costurilor mari
Înjumătăţirea preţurilor la ţiţei, până sub 50 de dolari pe baril, a făcut ca anumite proiecte să nu mai fie fezabile din cauza costurilor mari

Industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile, potrivit prinţului saudit Abdul Aziz bin Salman.

Au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi, afirmă Bin Salman, care este secretar de stat în ministerul Petrolului, în remarci pregătite pentru o reuniune a miniştrilor Energiei care va avea loc luni la Doha.
 
Arabia Saudită a produs în octombrie 10,38 de milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg.
 
Preţurile petrolului au scăzut cu 42% în ultimul an, pe fondul deciziei OPEC de a nu modifica nivelul producţiei, în pofida supraofertei din piaţă.
 
Oferta de petrol din afara OPEC va începe să scadă de anul viitor, după ce preţurile de aproape 150 de dolari pe baril înregistrate în 2008 s-au dovedit nesustenabile, a arătat Bin Salman.
 
„O perioadă prelungită de preţuri scăzute ale petrolului este la rândul ei nesustenabilă, întrucât va duce la reducerea semnificativă a investiţiilor şi a solidităţii industriei petrolului, ceea ce va submina viitorul securităţii livrărilor şi va crea condiţiile pentru o nouă creştere puternică a cotaţiilor“, avertitează Bin Salman.
 
În opinia sa, companiile energetice vor reduce probabil investiţiile cu 3%-8% în 2016, fiind pentru prima oară de la jumătatea anilor ’80 când industria petrolieră va tăia cheltuielile timp de doi ani consecutiv.
 
Petrolul de referinţă la bursa din New York este tranzacţionat luni în creştere cu 0,24 dolari, la 44,54 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în urcare cu 0,22 dolari, la 47,64 dolari pe baril.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările