Gigantul Apple, la prima scădere a veniturilor din ultimii 13 ani. Dolarul puternic şi prăbuşirea vânzărilor din China au erodat rezultatele companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul Apple, producătorul celui mai de succes produs de tehnologie din istorie – iPhone, a raportat pentru trimestrul al doilea din anul fiscal 2016 venituri de 50,56 miliarde de dolari, în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Aceasta este prima reducere a veniturilor raportată din 2003 şi până în prezent.

iPhone este oficial în declin. Datele raportate recent de gigantul Apple arată că vânzările de telefoane iPhone s-au ridicat în ultimele trei luni la 51,19 milioane de unităţi, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

Luca Maestri, directorul financiar al Apple, a declarat că succesul mare avut de iPhone 6 anul trecut a stabilit o ştachetă înaltă, dificil de depăşit în trimestrul al doilea.

O scădere semnificativă s-a înregistrat în cazul tabletelor iPad. Mai exact, compania Apple a vândut în perioada analizată 10,25 de milioane de tablete, cu 19% mai puţine faţă de trimestru al doilea din anul fiscal 2015. În cazul calculatoarelor Mac, vânzările gigantului s-au ridicat la 4,03 milioane de unităţi, în scădere cu 12%. 

Totuşi, este de aşteptat ca vânzările de Mac-uri şi de tablete iPad să crească în perioada următoare. Apple a lansat recent o serie de îmbunătăţiri pentru liniile MacBook şi MacBook Air, în vreme ce gama iPad s-a îmbunătăţit cu o versiune de 9,7 inci a iPad Pro.

Principalele cauze care au determinat declinul Apple în trimestrul al doilea au fost scăderea accentuată a vânzărilor pe piaţa chineză şi dolarul puternic. Vânzările Apple din China s-au redus cu 26% în ultimele trei luni. 

Pe de altă parte, veniturile generate de divizia de servicii au înregistrat o creştere de 20%, până la 6 miliarde de dolari, depăşind vânzările de iMac şi iPad. Divizia de servicii conţine iTunes, magazinul de aplicaţii App Store, serviciul de tranzacţii financiare Apple Pay, garanţiile Apple Care, dar şi licenţierea de drepturi intelectuale. De asemenea, include şi serviciul de cloud computing iCloud. Potrivit The Verge, veniturile generate de App Store au crescut cu 35% faţă de anul trecut, în timp ce Apple Pay creşte săptămânal cu câte milion de oameni.

Soluţii pentru creştere

Apple ar putea fi interesată de o achiziţie mare pentru a rezolva problemele de creştere, a sugerat săptămâna trecută directorul general Tim Cook. Acesta a spus că Apple a cumpărat 15 companii în ultimele patru trimestre, dar nu suficient de importante pentru a informa investitorii în mod special despre acestea. Situaţia s-ar putea schimba însă, Cook recunoscând că este deschis pentru achiziţii.

„Căutăm ân piaţă lucruri care ar putea să completeze ceea ce facem astăzi, care să ne permită să intrăm într-o categorie care ne interesează. Am cumpăra în mod sigur ceva mai mare decât am făcut-o până acum“, a spus Cook.

Apple nu a făcut până acum achiziţii mari, mai ales comparativ cu alţi giganţi IT, precum Alphabet, Cisco Systems sau Facebook.

Cea mai mare achiziţie din istoria Apple a fost cumpărarea pentru 3 miliarde de dolari a producătorului de căşti Beats Electronics, în 2014. Majoritatea achiziţiilor Apple nu s-au ridicat la un asemenea nivel.

„Apple trebuie să vină cu o inovaţie nouă, radicală, sau cu un produs, nu doar cu îmbunătăţiri aduse produselor existente. Este singura cale prin care pot revigora creşterea vânzărilor“, a declarat Neil Saunders, director general al firmei de cercetări Conlumino.

  

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite