Goldman Sachs: Vestul nu va impune sancţiuni energetice Rusiei, în ciuda escaladării situaţiei din estul Ucrainei, pentru că nu are alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele occidentale nu vor impune sancţiuni sectorului energetic rus pentru că au puţine alternative la gazul rusesc, în ciuda escaladării situaţiei în oraşele estice ale Ucrainei, potrivit unui raport al băncii amerciane Goldman Sachs.

Europa poate înlocui gazele ruseşti pentru opt săptămâni, după care ar trebui să existe o creştere a preţurilor la gazele naturale lichefiate, scrie analistul Jeff Currie, aflat în Londra. Capacitatea de transport a Nord Stream, un gazoduct care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, nu va acoperi volumele pierdute dacă tranzitul prin Ucraina va fi perturbat, a mai arătat şi Citigroup, într-un raport separat.

Rusia este cel mai mare exportator energetic de pe planetă, iar prin Ucraina tranzitează circa 15% din gazele naturale care sunt consumate în Europa.

„În cazul mai pesimist scenariu, în care fluxul de gaze este întrerupt, ne aşteptăm ca piaţa europeană a gazelor să se restrângă semnificativ“, a arătat Goldman Sachs. În schimb, „piaţa mondială pentru ţiţei devine mai bine alimentată prin faptul că SUA şi statele OPEC pot creşte producţia, peste rezervele ample existente azi, sugerând un impact deflaţionar mai degrabă“, mai arată banca.

Mai mulţi soldaţi fără însemne au tras asupra trupelor guvernamentale în apropiere de Sloviansk, la circa 240 de kilometri de graniţa ruso-ucraineană, a anunţat Arsen Avakov, ministrul de Interne al Ucrainei.

Pe de altă parte, Vitali Ciurkin – ambasadorul rus la ONU, a afirmat că trupele ucrainene organizează atacuri cu ajutorul statelor vestice.

Depozitele sunt pline pe jumătate

Europa a avut în acest an cea mai caldă iarnă din ultimii şapte ani, ceea ce a redus cererea şi a dus la rămânerea de rezerve în depozite, în vreme ce preţurile gazelor au fost „relativ apatic“ la tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, potrivit Goldman. Depozitele de gaze sunt la 48,1% capacitate acum, comparativ cu 20% în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, un grup de lobby din Bruxelles.

Livrările de gaze au continuat „sănătos“ către Europa de la cei doi mari furnizori ai săi, respectiv monopolul rus Gazprom şi grupul petrolier norvegian Statoil.

„O stopare a fluxurilor de gaze şi petrol către/via Ucraina prin Europa ca întreg va putea impacta putermic preţurile pentru petrol şi gaze, în special dacă întreruperea va fi pe termen lung“, scrie şi analistul Edward Morse, de la Citigroup. „O întrerupere a livrărilor de gaze pe termen scurt va fi compensată de nivelul curent înalt al gazelor aflate în depozite, din cauza iernii blânde şi a scăderii sezoniere a cererii“, mai spune el.

Preţul gazelor va scădea mai mult pe vară, cărbunele e mai convenabil iarna

Exporturile de gaze către Europa sunt „o sursă importantă“ de venituri pentru Rusia, ceea ce face reducerile puţin probabile, menţionează şi Goldman Sachs. Deşi riscul întreruperilor de gaze a crescut ca urmare a faptului că Ucraina nu acceptă noul preţ majorat cu 80%, impus de Rusia, o rezolvare este aşteptată „în termen scurt“, ca urmare a consecinţelor pe care le are pentru toate părţile.

Preţul gazelor trebuie să scadă în continuare mai mult pentru ca gazul să devină din nou competitiv în producţia de energie electrică în faţa cărbunelui, potrivit Citi. Deşi o trecere pe gaze este aşteptată să apară în această vară, preţul mare al gazelor consumate iarna face utilizarea cărbunelui mult mai avantajoasă.

Mai puteţi citi:

Afaceri cu inamicul. Cine împiedică „pedepsirea“ Rusiei

La nivel verbal, comunitatea internaţională a condamnat acţiunile Rusiei de destabilizare a Ucrainei, implicit anexarea peninsulei Crimeea în luna martie. Reacţia a fost una unanimă, însă necesitatea de a oferi un răspuns pe măsură Kremlinului prin impunerea unor sancţiuni economice a generat o serie de dezbateri atât în Europa, cât şi peste Ocean.

Putin ameninţă România cu gazele. Liderul de la Kremlin se gândeşte să ceară banii-nainte

Liderul de la Kremlin a trimis României şi altor 19 state europene o scrisoare prin care avertizează voalat cu privire la riscurile economice generate de criza ucraineană, informează Mediafax, citând site-ul agenţiei ruse RIA Novosti.

Balcerowicz: Gazprom este o unealtă de agresiune si trebuie tratată ca atare

Gazprom este o unealtă de agresiune a Rusiei şi trebuie tratată ca atare, iar Europa trebuie să treacă peste „isteria“ cu gazele de şist, a declarat, la Bucureşti, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte al băncii centrale a acestui stat.

Ucraina refuză creşterea preţului la gaze naturale impusă de Rusia

Kievul a declarat că se opune majorării preţului gazelor ruseşti, după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80%, subliniind că „se opune” măsurilor abuzive ale gigantului rus Gazprom şi că va apela la Justiţie în cazul în care oficialii celor două ţări nu vor ajunge la un acord.

Începe războiul gazelor! Gazprom a majorat cu 80% preţul metanului pentru Ucraina

De la 1 aprilie 2014 Ucraina trebuie să achite un tarif de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunţat Alexei Miller, preşedintele gigantului Gazprom, în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev. Noul preţ este aproape dublu faţă de cel anterior, potrivit Vedomosti.ru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite