Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Hong Kong dă câte 1.200 de dolari celor 7 milioane de locuitori pentru a stimula creşterea economică

5
26 Feb 2020 13:55:55
Autor: Elena Deacu
Locuitorii din Hong Kong vor primi bani de la Guvern numai pentru a-i cheltui FOTO EPA-EFE / Jerome Favre
Locuitorii din Hong Kong vor primi bani de la Guvern numai pentru a-i cheltui FOTO EPA-EFE / Jerome Favre

Guvernul Hong Kong le dă locuitorilor câte 1.200 de dolari, fără niciun fel de obligaţii, ca parte a unui pachet larg de măsuri pentru a stimula economia, deşi economiştii sunt de părere că acest lucru nu va impulsiona creşterea în ţara lovită de tulburări politice şi de coronavirus, scrie Bloomberg.

Principala măsură din bugetul anual anunţat miercuri de Hong Kong este o alocare de 10.000 de dolari din Hong Kong (1.284 de dolari americani) pentru 7 milioane de oameni, adică fiecărui rezident permanent al oraşului cu vârsta de peste 18 ani. Cu această măsură, autorităţile speră să ajute populaţia „copleşită de o atmosferă grea”, a declarat secretarul financiar Paul Chan. El a estimat că deficitul va atinge un nivel record de 139,1 miliarde dolari din Hong Kong (17,85 miliarde de dolari americani) în anul fiscal următor.

Administraţia lui Carrie Lam încearcă să oprească încetinirea economiei aflate în colaps. Numeroasele luni de tulburări politice provocate de rolul Chinei în oraş au împins Hong Kong-ul, anul trecut, în prima recesiune anuală din ultimul deceniu. Economiştii prognozează o a doua contracţie anuală în 2020, deoarece focarul de coronavirus scade în continuare producţia.

„În aceste vremuri fără precedent, sunt încrezător că propunerile bugetare pentru anii 2020-2021 vor fi un sprijin efectiv şi direcţionat pentru comunitatea din Hong Kong, astfel încât aceasta să reziste dificultăţilor actuale şi să se pregătească pentru un mâine mai luminos”, a spus Lam.

Cu toate acestea, programul de oferire de bani către cetăţeni a primit imediat critici din partea economiştilor.

„Această măsură este în mod evident nedirecţionată şi regresivă şi nu va rezolva problema celor mai afectaţi. Este ca şi cu ai arunca o picătură într-un ocean pentru mulţi oameni, deşi ai fi putut folosi acea sumă pentru a vindeca rănile a câţiva”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist şef pentru Asia Pacific la Natixis.

Firma de contabilitate KPMG LLP a pledat pentru aceste alocări, dinainte ca bugetul să fie prezentat, însă a susţinut forma unor bonuri electronice, pentru a încuraja cheltuielile directe, mai degrabă decât pentru a economisi sau pentru muta numerarul în străinătate.

Kevin Lai, economist-şef pentru Asia la Daiwa Capital Markets, este, de asemenea, sceptic că localnicii din Hong Kong se vor grăbi să-şi cheltuie noile lichidităţi.

„Sună a mulţi bani, dar ai vrea să-i cheltuieşti? Răspunsul este nu”, a spus el. „Beneficiile economice vor fi doar marginale. Magazinele şi restaurantele ţipă din lipsă de afaceri. Nu le va ajuta”, a completat el.

Bugetul mai conţine o serie de măsuri menite să atenueze impactul recesiunii recente. Cumpărătorii de locuinţe, studenţii, investitorii şi întreprinderile mici sunt cei vizaţi de sprijin în buget. În total, pachetul valorează 4,2% din produsul intern brut din 2018, potrivit Bloomberg Economics.

„Având în vedere mediul economic dur, vom adopta o poziţie fiscală expansivă şi vom folosi în mod optim rezervele fiscale pentru a implementa măsuri anticiclice”, a spus Chan. „Obiectivul este „susţinerea întreprinderilor, protejarea locurilor de muncă, stimularea economiei şi reducerea poverii asupra oamenilor, astfel încât să ajute Hong Kong-ul să învingă dificultăţile”, a spus el.

Chan a dezvăluit o prognoză oficială pentru creşterea economică în acest an între -1,5% şi 0,5% şi a confirmat o contracţie de 1,2% în 2019. Deficitul fiscal în perioada 2019-2020 a fost de 37,8 miliarde de dolari HK, primul din 2004.

Alte detalii din buget:

 • Măsuri de ajutor pentru întreprinderi, inclusiv un împrumut cu dobândă scăzută, cu garanţie de 100% acordată de guvern, până la un plafon de 2 milioane de dolari HK şi o reducere a impozitului pe profit de 100% la primii 20.000 de dolari HK.

 • Renunţarea la taxele de înregistrare a întreprinderii, extinderea subvenţiilor la facturile de energie electrică şi apă şi canalizare.

 • 700 milioane de dolari HK pentru promovarea turismului în oraş odată ce trece epidemia de coronavirus.

 • Pentru cetăţeni, măsuri care includ reducerea impozitelor pe salarii de 100% la primii 20.000 dolari HK, renunţarea la ratele la proprietăţile rezidenţiale până la un plafon de 1.500 de dolari HK pe trimestru, chirie pe o lună pentru chiriaşii cu venituri mai mici.

 • Finanţare recurentă totală de 75 miliarde de dolari HK acordată Autorităţii Spitaliceşti în perioada 2020-2021.

 • Hong Kong Mortgage Corp. va lansa un program pilot care oferă împrumuturi ipotecare cu rată fixă prin intermediul băncilor, pentru a oferi cumpărătorilor mai multe opţiuni şi pentru a reduce riscul de volatilitate a ratei dobânzii.

 • Pe plan inovativ: 3 miliarde de dolari HK au fost alocaţi pentru o posibilă fază 2 a programului de extindere a parcului ştiinţific, precum şi pentru un posibil al treilea grup de cercetare InnoHK în parc, 2 miliarde de dolari de HK pentru un plan de re-industrializare care să sprijine producătorii să creeze noi linii inteligente de producţie.

 • Departamentul de Justiţie va primi aproximativ 450 milioane de dolari HK pentru a spori „înţelegerea comunităţii despre conceptul de stat de drept şi punerea în aplicare a acestuia”.

 • 900 milioane de dolari HK în plus pentru promovarea sponsorizării culturii şi artelor. De asemenea, planificare activă pentru construirea unui număr de noi dotări culturale.

 • Vizează construirea a 210.000 de locuinţe pe termen mediu-lung, inclusiv 100.400 de locuinţe publice în următorii cinci ani.

 • Guvernul va aloca 6,5 miliarde de dolari HK pentru o serie de iniţiative de dezvoltare pe malul portului şi vizează deschiderea unui kilometru suplimentar de noi promenade.

„Dacă beneficiile obţinute din alocările de bani şi reducerile fiscale sunt distribuite în acest an şi toată lumea le cheltuie anul acesta, impulsul economic ar putea fi între 0,5% şi 1% din PIB”, a declarat Tommy Wu, de la Oxford Economics din Hong Kong.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Giorgione
26.02.2020, 14:55:30

Cea mai buna dovada ca statul este cel mai prost administrator. Cea fost si ce va ajunge Hong Kong-ul....

AltCineva
26.02.2020, 17:03:08

Hong Kong-ul a fost pamant chinezesc cedat pentru 99 de anu Imperiului Britanic pentru a orma o colonie...dupa care se va intoarce la China, adika la patria mama ( exact cum vrem si noi Moldova sa se intoarca...). China a mai dat o perioada de 50 de ani cu "autonomie" limitata...dupa care va reveni "complet" (daca ceva nu se schimba) la China

cosmic
26.02.2020, 19:08:18

„Guvernul Hong Kong le dă locuitorilor câte 1.200 de dolari” - pai si de unde provin acesti bani? nu tot din taxele si impozitele cetatenilor? o prostie asa de mare mai rar vezi!

t mihai
26.02.2020, 17:33:33

"...Hong Kong dă 1.200 de dolari la 7 milioane de locuitori..." Deacu, si cam câte revine pe cap de caciula ?

-1 (1 vot)
Florin Ioanid
27.02.2020, 16:59:42

Așa e cel mai corect. Nu ca în România, pesede creste salariile doar angajaților de la stat, cei de la privat primesc creștere doar dacă au minim pe economie.