IKEA investeşte în draperii care reduc poluarea şi baterii care economisesc apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul evenimentului anual IKEA Democratic Design Days care are loc în fiecare an la Almhult, Suedia, reprezentanţii companiei au dezvăluit câteva dintre produsele create pentru a contribui la un viitor sustenabil pentru planetă. Mai întâi, va renunţa la toate produsele de unică folosinţă din plastic, până în 2020, şi va lansa altele, dintr-un plastic vegetal. Dar acesta este doar începutul.

“Ambiţia noastră este ca, până în 2030, să profităm de mărimea business-ului nostru şi de atingerea pe care o avem pentru a reuşi să inspirăm şi să facem viaţa mai bună pentru mai mult de 1 miliard de oameni, fără a afecta resursele planetei”, a declarat Torbjörn Lööf, CEO Inter IKEA Group (foto). 

Imagine indisponibilă

Dincolo de aceste cuvinte, în cadrul evenimentului din Suedia, reprezentanţii companiei au arătat la ce lucrează efectiv în acest moment: panouri solare accesibile ca preţ, dispozitive mobile care filtrează aerul, dar şi o draperie care opreşte aerul poluat să intre în locuinţă, un dispozitiv care reduce consumul de apă de la robinet cu 90%, o bucătărie făcută exclusiv din materiale reciclabile, cutii din plastic vegetal, o lampă din bambus care creşte sau o canapea care se poate asambla în 5 minute. Pe lângă acestea, IKEA a prezentat o micro-seră, unde consumul de apă este redus la minimum, dar şi o hârtie din care poţi creşte verdeţurile necesare pentru asezonarea mâncării. Toate acestea fac parte din planul IKEA de a asigura un mod de viaţă sustenabil.  

Imagine indisponibilă

Iată câteva dintre aceste produse, surprinse chiar la Almhult (Suedia):

Dispozitivul MISTELN - 4,90 euro, împreună cu creatorul său Johan Nihlén, CEO Altered, compania alături de care a fost creat acesta:

Imagine indisponibilă

Lampa KNIXHULT - 49,96 euro 

Imagine indisponibilă

Canapeaua EKTORP - aprox. 200 euro 

Aceasta există în magazine, fiind unul dintre cele mai bine vândute produse IKEA, însă acum a fost refăcută, pe principiul designului circular, pentru a fi mai uşor de transportat şi asamblat. În doar 5 minute. Iar părţile sale componente sunt cele de mai jos:

Imagine indisponibilă

Panourile solare sunt deja accesibile în 5 ţări europene: Marea Britanie, Elveţia, Italia, Olanda şi Polonia, iar reprezentanţii IKEA au precizat că deja prin acestea s-a făcut o economie de 3 milioane de euro, iar emisiile de carbon reduse echivalează cu înconjurul lumii cu o maşină de 3.000 de ori. 

Purificatoarele de aer vor fi disponibile în magazinele IKEA din 2020, în timp ce dispozitivele pentru baterii (care se potrivesc pe orice baterie, indiferent dacă este sau nu produsă de IKEA) din 2019. 

Ce îşi propune gigantul suedez până în 2030, pe scurt? 

  • Să creeze doar produse din materiale regenerabile şi reciclabile 
  • Să ofere servicii care să permită clienţilor să cumpere, să utilizeze şi să transmită mai departe cu uşurinţă produsele IKEA
  • Să renunţe la toate produsele de unică folosinţă din plastic (inclusiv paie, farfurii, tacâmuri din restaurantele IKEA) până la 1 ianuarie 2020. În 2017, compania a achiziţionat un pachet minoritar de acţiuni la o fabrică olandeză de reciclare a plasticului, contra sumei de 3 miliarde de euro. Potrivit oficialilor companiei, IKEA Băneasa nu vinde pungi din plastic deloc.
  • Să crească oferta de produse vegetale din restaurantele IKEA - din august 2018 va fi disponibil şi veggie-dogul 
  • Să reducă amprenta de carbon al fiecărui produs IKEA cu 70%
  • Să aibă emisii zero până în 2025 
  • Să ofere soluţii accesibile pentru persoanele care doresc să folosească energia solară în propria casă. Până în 2025, acestea vor fi disponibile pe 29 de pieţe, deja sunt disponibile pe 5 pieţe din Europa.  

De asemenea, în cadrul evenimentului Democratic Design Days, IKEA a anunţat o colaborare extraordinată, cu Olafur Eliasson de la compania socială Little Sun, al cărui scop este de a oferi energie solară comunităţilor unde nu există electricitate. La nivel mondial, peste 1 miliard de oameni nu beneficiază de electricitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite