Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Indicele bursier Dow Jones a depăşit recordul maxim stabilit în urmă cu aproape şase ani

0
5 Mar 2013 20:36:22
Autor: Bianca Andrieş

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care este folosit drept indicator pentru starea economiei Statelor Unite, a atins în timpul şedinţei de tranzacţionare de marţi un nou maxim istoric, stabilind un record faţă de pragul din 2007. Indicele a înregistrat o creştere cu 0,44% faţă de maximul de acum mai bine de cinci ani.

Indicele bursier Dow Jones, care urmăreşte cele mai importante 30 de companii listate pe bursele americane, pare că a depăşit problemele cauzate de criza financiară şi că este pregătit să experimenteze o perioadă mai relaxată, relatează jurnaliştii postului american de televiziune CNBC.

Deşi participanţii la piaţă sunt foarte prompţi în a remedia mişcările puternice de acest fel, noul record de astăzi ar putea marca sfârşitul unei perioade de peste un deceniu de suişuri vertiginoase şi coborâri abrupte.

Odată ce Dow Jones atinge un nou maxim, semnalează sfârşitul deceniului pierdut?”, întreabă retoric Jim Paulsem, strateg şef în cadrul companiei americane Wells Capital Management. „Poate că nu. Nici data trecută nu s-a întâmplat aşa. Dar te face să te întrebi dacă acesta trebuie să fie scopul.

În timp ce mulţi participanţi imporanţi pe piaţă au fost surescitaţi de această evoluţie spectaculoasă, alţii au ezitat întrebându-se dacă era o oportunitat la fel de bună care oricare alta pentru a marca profit.

Cu siguranţă înseamnă că nu suntem în scădere. Ci suntem doar sceptici”, a declarat John Stoltzfus, strateg şef al pieţei în cadrul companiei americane Oppenheimer, referindu-se la ascensiunea neaşteptată a indicelui.

Dow Jones este primul primul dintre indicii majori care a atins un nou maxim istoric, depăşind o perioadă în care piaţa a cunoscut valori minime, recordul fiind în martie 2009.

O contribuţie importantă a avut-o aportul Rezervei Federale Americane, care a susţinut în ultimii ani sectorul bancar prin infuzii de capital. Deşi bursele au crescut, economia Statelor Unite încă nu a revenit la nivelul dinainte de criză.

Noul record „este, cu siguranţă, o declaraţie a pieţei care urmăreşte să aducă îmbunătăţiri economiei”, a susţinut Stoltfuz. Sunt aşteptate, totuşi, corecţii ale pieţei.

De asemenea, indicele Standard & Poor´s urmează o evoluţie asemănătoare, pe măsură ce se apropie de maximul stabilit în octombrie 2007.

S&P mai are puţin timp să se bucure de un viitor record maxim, înainte de a intra din nou în colaps”, a declarat Sam Stovall, strateg şef pentru capitaluri din cadrul S&P Capital IQ, furnizor de informaţii financiare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările