Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Intuiţie de miliardar. Cum a evitat Jeff Bezos pierderi de miliarde de dolari înainte de prăbuşirea burselor

8
28 Mar 2020 10:36:21
Autor: Elena Deacu

Milioane de oameni din întreaga lume şi-au pierdut locurile de muncă, iar miliarde de dolari au fost şterse din valoarea pieţelor bursiere, însă cel mai bogat om din lume a avut noroc, scrie The Guardian.

Jeff Bezos, proprietarul Amazon, este astăzi mai bogat cu 5,5 miliarde de dolari decât la începutul anului. Averea sa „pe hârtie”, deţinută în mare parte în acţiuni Amazon, a crescut cu 3,9 miliarde de dolari numai joi, la 120 miliarde de dolari.

Bezos a beneficiat săptămâna aceasta de cel mai bun raliu de trei zile de pe piaţa bursieră, din 1933 până în prezent. Acest context a ajutat preţul acţiunilor Amazon să recupereze aproape toate pierderile din această lună. Ele se tranzacţionau vineri la aproximativ 1.920 de dolari, deşi uşor în scădere faţă de nivelul maxim de 2.170 de dolari în februarie. Bezos deţine aproximativ 12% din acţiunile Amazon.

Miliardarul s-a salvat de la pierderi mai mari prin vânzarea unui pachet mare din acţiunile Amazon în februarie, înainte ca scara globală a crizei coronavirusului să fie recunoscută pe deplin şi înainte de prăbuşirea pieţei bursiere.

Bezos a vândut acţiuni Amazon în valoare de 3,4 miliarde de dolari în prima săptămână a lunii februarie, chiar înainte ca preţul acţiunilor să atingă valori maxime. Această sincronizare a fost aproape perfectă. Vânzările de acţiuni, care reprezentau aproximativ 3% din participaţia sa totală, au fost mult mai mari decât cele făcute de Bezos în lunile anterioare. Stocul vândut a fost la fel de mare precum cel cumulat din ultimele 12 luni, conform unei analize Wall Street Journal.

Alţi directori americani care au fost norocoşi sau deştepţi prin vânzarea unor pachete mari din acţiunile lor în februarie îl includ pe Larry Fink, directorul executiv al managerului de fonduri de investiţii BlackRock, care a economisit pierderi potenţiale de 9 milioane de dolari.

În total, directorii americani au vândut aproximativ 9,2 miliarde de dolari în acţiuni ale companiilor pe care le conduc cu cinci săptămâni înainte de căderea burselor. Vânzarea înainte de colapsul de 30% al pieţei i-a salvat de pierderi pe hârtie de 1,9 miliarde de dolari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
28.03.2020, 13:19:52

Cum dracului americanii astia prevad dinainte toate crizele astea si cad tot in picioare.Tot asa s-a intamplat si cu cateva zile inainte de a darama turnurile gemene din Manhatan.E ceca putred la mijloc.

+1 (5 voturi)
Smeritu Pahomie
28.03.2020, 16:58:52

..."secretul" e foarte simplu....au avut "informatii din interior"....ceea ce se pedepseste cu puscaria.....dar nu se aplica si la cei "mai presus de lege"....ca Mrs.Pellosi si alti 2 senatori US care au facut hotii la bursa chiar acum in criza......

-2 (6 voturi)
Septorium Kazghplium
28.03.2020, 19:35:50

Un raspuns foarte pertinent, nu ma asteptam.

Jucatoru
28.03.2020, 20:01:00

@Smeritu - ca au fost informatii din interior, asta-i clar. Singura problema e ca exemplul tau este pe alaturi, ca deh, vrei sa ne explici ca stii si politica, nu doar economie. Cu o singura exceptie, senatorii acuzati sunt republicani. iar exceptia aia nu e Pelosi (apropo, asa o cheama) ci Feinstein, iar Pelosi nu e senator ci deputat.

-1 (1 vot)
anonymous anonymous
28.03.2020, 15:03:38

Inuitie geniala .. sau acces la informatii confidentiale (nu pentru muritorii de rand..)?

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)