Investitor: Europa va pierde 300 de miliarde de dolari dacă Rusia este lovită de o criză de mari proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa ar putea pierde 300 de miliarde de dolari dacă Rusia este cuprinsă de o criză economică pe scară largă, a declarat Kirill Dmitriyev, şeful Fondului Rus pentru Investiţii Directe, în cadrul Forumului Economic de la Davos.

„Unii sunt bucuroşi că există o criză economică în Rusia, dar un fond speculativ de top ne-a dat o estimare potrivit căreia Europa va pierde 300 de miliarde de dolari, dacă o criză de mari proporţii izbucneşte în Rusia“, a afirmat Dmitriyev, citat de ITAR-TASS. El a adăugat că acesta este „adevăratul preţ al luptei economice“.

Conflictele geopolitice s-au intensificat considerabil în ultimii ani între statele lumii, dar această confruntare poate fi „sănătoasă“ sau „nesănătoasă“, a mai spus el. Lupta sănătoasă implica o competiţie pentru reusurse şi competiţia tehnologiilor înalte, ceea ce face ca anumite ţări să fie mai puternice, în vreme ce acelea nesănătoase implică încercarea de a slăbi alte state, în principal prin conflicte regionale, a mai completat el.

„Avem nevoie de un comitet internaţional antimonopol deoarece monopolul anumitor ţări este dăunător pentru consumatori“, a spus el.

Fondului Rus pentru Investiţii Directe este unul dintre cele două fonduri suverane ale Rusiei, având la dispoziţie 10 miliarde de dolari pentru investiţii. Filosofia acestuia este de a atrage parteneri în proiecte, fondul investind bani numai dacă un alt investitor pune pe masă o sumă cel puţin egală. Până acum, fondul în cauză a investit 1,3 miliarde de dolari, alte 6 miliarde de dolari fiind investiţi de către parteneri, în principal fonduri suverane din Orientul Mijlociu şi Asia.

Acesta este diferit de Fondul de Bunăstare, care are active de 83 de miliarde de dolari şi din care Guvernul rus a acordat o serie de ajutoare de stat companiilor şi băncilor afectate de sancţiuni.

Economia Rusiei este puternic afectată de sancţiunile impuse de către SUA şi Uniunea Europeană ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului acordat insurgenţilor din Estul Ucrainei. Concomitent, economia Rusiei este slăbită de scăderea abruptă a preţului petrolului, de la 115 dolari pe baril în vară la 50 de dolari pe baril. 

Ca urmare, rubla s-a preciat puternic, de la 32 de unităţi pentru un dolar la 65 de unităţi, în vreme ce Banca Rusiei a cheltuit anul trecut aproape 100 de miliarde de dolari pentru a apăra rubla, iar colosul petrolier Rosneft, cel mai mare producător rus de ţiţei, a cerut un ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari. Concomitent, şi sistemul bancar rus a fost afectat, Guvernul de la Moscova fiind nevoit să acorde ajutoare de stat în valoare de mai multe miliarde de dolari mai multor bănci de stat aflate sub sancţiuni. 

Mai puteţi citi:

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite