Investitorii au pariat deja 16 miliarde de dolari pe deprecierea puternică a lirei sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lira sterlină scade ca urmare a aşteptării divorţului de UE  Foto Guliver/Getty Images
Lira sterlină scade ca urmare a aşteptării divorţului de UE  Foto Guliver/Getty Images

În 1992, George Soros îngenunchea lira sterlină şi câştiga peste un miliard de dolari.  Acum, investitorii pun din nou pariuri pe deprecierea lirei. Ce-i drept, în cu totul alt context economic şi politic.

Cum rămânerea Marii Britanii în UE depinde de voturile celor nehotărâţi, investitorii pariază o sumă cam cât PIB-ul Islandei pe scăderea cotaţiei lirei sterline, până la un nivel nemaivăzut din anii 1980.

Mai mult de 11 miliarde de lire sterline (15,5 miliarde de dolari) s-au pariat în acest an pe opţiuni care ar aduce profit în cazul în care lira sterlină ar scădea sub pragul de 1,3502 dolari (4% sub nivelul actual), până la referendumul din 23 iunie. Mai mult de jumătate din această sumă a fost plasată după ce data votului a fost stabilită pe 20 februarie.

Cifrele arată cam cât de mare este miza pe care o iau în calcul investitorii când evaluează şansele ca Marea Britanie să se retragă din cea mai mare piaţă unică din lume. Chiar dacă sondajele de opinie nu arată de ce parte se va înclina balanţa votului, perspectiva unui „Brexit“ anticipează cea mai mare depreciere faţă de dolar va fi cea lirei, prin comparaţie cu restul principalelor valute.

„Există o primă de risc în cazul lirei sterline, atât din punct de vedere al cotaţiei spot cât şi a volatilităţii tranzacţiilor, dar aceasta se încadrează în categoria evenimentelor cărora nu le poate fi anticipată în niciun fel amplitudinea“, a declarat pentru Bloomberg, Paul Meggyesi, analist al pieţei valutare la JPMorgan Chase & Co. din Londra. „Puţini investitori consideră că lira a scăzut până la nivelul la care riscul investiţiei să fie recompensat de profit“, a adăugat el.

Lira sterlină la nivelul din 1985

În timp ce scăderea la 1,3502 dolari pentru o liră sterlină nu reprezintă decât atingerea minimului din acest an, aceasta înseamnă totodată şi cel mai scăzut nivel de după 1985.

În proporţie de 60%, traderii consideră că acest prag va fi atins înainte de ziua referendumului, conform calculelor efectuate de analiştii Bloomberg.
Meggyesi vede cotaţia lirei la 1,38 dolari la mijlocul anului, de la 1,4076 dolari azi. Însă această prognoză este una optimistă, dacă Marea Britanie chiar va opta pentru rîmânerea în UE.

Dacă rezultatul votului va conduce la un divorţ „urât“ de Europa, atunci economia britanică va intra în recesiune, iar lira sterlină va scădea la 1,15 dolari până la sfârşitul anului, se arată într-o analiză a ABN Amro Bank .

Prognoza făcută în luna decembrie de către banca olandeză s-a dovedit a fi ce mai apropiată de cursul lirei din prezent, subliniază Bloomberg.

Investitorii măresc potul odată cu apropierea referendumului

Pariurile făcute de investitori pe deprecierea lirei s-au intensificat luna trecută. Din cele 11 miliarde de lire sterline pariate până acum, 6,5 miliarde au fost plasate după 20 februarie, când a fost stabilită data la care se va ţine referendumul.

Iar până în ziua plesbicitului, lira sterlină s-ar putea să aibă un traseu dur, marcat de fluctuaţii spectaculoase. Volatilitatea cursului lirei sterline a urcat la maximul ultimilor şase ani, ceea ce indică că nervozitatea manifestată pe burse este mult mai mare decât cea de dinainte de alegerile din 2015, sau de la referendumul pentru independenţa Scoţiei din 2014.

Analiştii consideră că pe măsură ce se apropie data pentru un eventual Brexit, volatilitatea va creşte la cote chiar mai mari decât s-au înregistrat în timpul crizei financiare. Lira sterlină ar putea să scadă până la 1,2 dolari în cazul unui vot negativ la adresa UE, arată sondajul Bloomberg efectuat printre investitori.

Pentru mulţi bitanici, UE nu aduce profit


Mulţi britanici nu consideră că vor fi efecte negative după părăsirea UE. Influentul primar al Londrei a declarat parlamentarilor că idustria financiară din City va „înflori puternic”, dacă se iese din UE, iar sprijinul pentru a rămâne este unul „subţire“ în rândul oamenilor de afaceri.

Sondajele de opinie arată un echilibru între cei care ar vota pentru Brexit şi cei care doresc să rămână în UE. Traderii de pe piaţa Forex nu-şi asumă riscul să considere că totul va fi ok după ieşirea din UE.

Însă atentatele teroriste de la Bruxelles ar putea să-i determine pe cei încă nehotărâţi să voteze în favoarea Brexit.

Candidatul prezidenţial, Donald Trump, spune că el personal mizează pe o ieşire a Marii Britanii din UE. Aceasta din cauza îngrijorării pericolului imigraţiei fără restricţii din statele UE către Regatul Unit. „Aceasta este doar opinia mea. Nu doresc să influenţez pe nimeni. Este doar o constatare a stării de fapt”, a ţinut să adauge Trump.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite