Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict generat de ameninţările armate din regiune

1
25 Jan 2022 15:33:27
Autor: Afrodita Cicovschi

Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict, generat de ameninţările armate din regiune, reiese dintr-o analiză realizată de Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Piaţa americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaţioniste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o "corecţie" de -10%, în timp ce pieţele internaţionale mai ciclice au avut performanţe superioare. Randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar preţul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt îngrijoraţi că inflaţia va duce la creşterea ratelor dobânzilor, la încetinirea economiilor şi la scăderea profiturilor companiilor. 
 
Conform sondajului eToro Retail Investor Beat*, pentru investitorii români, inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni - 53% (faţă de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) şi economia globală (40%). 
 
În ciuda intensificării ameninţărilor din regiune, mai puţini investitori români se tem de un conflict internaţional, 24% în ultimul sondaj, faţă de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendinţă contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Şi temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%. 
 
În România, cei mai puţin îngrijoraţi de un posibil conflict în regiune sunt investitorii tineri, de până la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generaţie a cărei îngrijorare cu privire la un conflict a crescut, este cea de peste 55 de ani, procentul ajungând la 27%, în creştere de la 26% în ultimul trimestru.  
 
Acelaşi nivel de îngrijorare ca şi în cazul unui conflict internaţional îl manifestă investitorii români şi pentru posibilitatea creşterii taxelor (24%). 
 
În ceea ce priveşte economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranţa locului de muncă iar 77% sunt încrezători în ceea ce priveşte veniturile şi nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluţia viitoare a economiei locale. 
 
Legat de măsurile antiinflaţioniste, 70% dintre respondenţi cred că Banca Naţională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult şi 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment. 
 
În 2022, 39% intenţionează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeaşi sumă ca în 2021. Domeniul în care mai mulţi români plănuiesc să investească în acest an este cel al criptoactivelor, 51% declarând că intenţionează să aibă acest instrument în portofoliu, faţă de 49% cu un trimestru înainte. Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opţiune de cumpărare de investiţii în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) şi Litecoin (23%).  
 
Anul trecut, top 5 cele mai cumpărate criptoactive de către românii de pe platforma eToro au fost, în ordine, Cardano, Bitcoin, Ethereum, Ripple şi Dogecoin.   
 
Toate celelalte alocări de instrumente sunt în scădere. Mai puţini intenţionează să aibă acţiuni străine 24% faţă de 27% cu un trimestru înainte şi acţiuni locale 29% faţă de 31% în urmă cu trei luni.  
 
Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) şi imobiliare (31%). 
 
Românilor le plac acţiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai deţinute 5 acţiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple şi GameStop.  
 
Transformarea digitală, criptoactivele şi plăţile digitale sunt temele de investiţii pe termen lung preferate de români, urmate de tehnologia nepoluantă, robotică şi automatizare. Paradoxal, cea mai puţin preferată temă de investiţii, într-o ţară în care vârsta medie este de 43 de ani şi populaţia este în scădere, este cea legată de investiţiile în industria dedicată fenomenului de aging / îmbătrânirea populaţiei, doar 18% dintre respondenţi declarându-se interesaţi de aceasta. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
25.01.2022, 18:07:50

😂 Dacă le " taie " curentul ..sau internetul .. vor avea doar cripto vise spumegante 🤣 . Apropo ... când statul majorează taxele și impozitele peste un nivel ce nu-l poate suporta populația , ce se întâmplă ?

Modifică Setările