Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Iran solicită plata în euro în contul datoriilor, cât şi pentru petrolul livrat în prezent

0
8 Feb 2016 17:01:36
Autor: Laurentiu Gheorghe
Iran introduce plata în euro pentru livrările de petrol
Iran introduce plata în euro pentru livrările de petrol

Iran vrea să recupereze în euro o sumă de mai multe zeci de miliarde de dolari datorată de India şi alţi clienţi cărora le-a livrat în trecut petrol, iar vânzările din prezent le facturează tot în moneda europeană, pentru a-şi reduce dependenţa faţă de dolarul SUA, transmite Reuters.

Iran va percepe plata în euro în cadrul contractelor petroliere recent semnate cu grupuri străine, printre care Total (Franţa), Cepsa (Spania) şi Litasco (Rusia), a declarat o sursă din cadrul companiei petroliere de stat din Iran (NIOC) pentru Reuters.

„În facturile pe care le emitem menţionăm o clauză care prevede că plata pentru petrolul cumpărat se face în euro, luând în calcul cursul de schimb al euro în raport cu dolarul în jurul momentului livrării”, a spus sursa citată.

De asemenea, Iran şi-a informat partenerii comerciali care îi datorează miliarde de dolari că vrea ca plata să se facă în euro, în locul dolarilor, a afirmat aceeaşi persoană. „Iran a trecut la euro şi a renunţat la comerţul în dolari din motive politice”, a declarat sursa citată.

Sancţiunile impuse Iranului au fost ridicate în ianurie, iar statul producător de petrol poate astfel recupera o parte din fondurile blocate în exteriorul ţării. Statele Unite estimează că sancţiunile au blocat în afara Iranului active de aproximativ 100 de miliarde de dolari, iar ridicarea restricţiilor ar debloca circa jumătate din sumă.

Nu este clar ce parte a acestor active sunt sume care trebuie achitate pentru livrările de petrol şi pe care Iran ar vrea să le recupereze în euro, notează Reuters, însă doar India are către Iran datorii pentru petrolul livrat şi neachitat de circa 6 miliarde de dolari.

Înlocuirea dolarului cu euro are sens şi deoarece Europa este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului, consideră Robin Mills, director general al Dubai-based Qamar Energy.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările