Iranul vrea reînvierea gazoductului Nabucco pentru a livra gaze în Europa. Anterior, Iranul a fost evitat din cauza dosarului său nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nabucco trebuia să transporte gaze din regiunea Mării Caspice către centrul Europei, dar a eşuat din lipsă de furnizori pentru gaze
Nabucco trebuia să transporte gaze din regiunea Mării Caspice către centrul Europei, dar a eşuat din lipsă de furnizori pentru gaze

Iranul este dispus să livreze gaze Europei prin gazoductul Nabucco, al cărui proiect de construcţie a eşuat din lipsă de furnizori, un oficial din Ministerul Petrolului însărcinat cu afacerile internaţionale anunţând că două state europene şi-au exprimat deja interesul în acest sens.

Un secretar de stat în Ministerul iranian al Petrolului, Ali Majedi, citat de Itar-Tass, a sugerat că Iranul, ţară care deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaze la nivel mondial, ar putea susţine eforturile Europei de diversificare a furnizorilor de energie, prin acoperirea unei părţi din necesar, relatează Novinite.

El a adăugat că autorităţile iraniene au discutat despre posibilele rute de aprovizionare, cu delegaţii din două state europene.

Majedi a arătat că există o un număr mare de posibile rute de furnizare a gazelor iraniene în Europa, respectiv prin Turcia, Irak, Siria, Caucaz şi Marea Neagră, insistând totuşi că cea mai bună rută pentru o astfel de conductă de gaze este ca aceasta să treacă prin Turcia.

Oficialul susţine că realizarea gazoductului Nabucco ar fi inutilă fără gazele iraniene, adăugând că Turcia şi-a exprimat deja interesul pentru exportul gazelor iraniene în Europa.

Acţionarii Nabucco erau OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Consorţiul format de aceste companii spera să convingă consorţiul Şah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaş de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, să selecteze Nabucco Vest, o variantă scurtată a proiectului iniţial, ca rută de transport al gazelor spre Europa.

Proiectul Nabucco Vest viza transportarea gazelor azere către Europa printr-un gazoduct care avea să traverseze şi teritoriul României, cu destinaţie finală în Austria. Anul trecut, consorţiul Şah Deniz II a ales însă o altă conductă, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinaţia în Italia, ca rută de export către Europa, astfel că proiectul Nabucco a eşuat.

Iranul a fost evitat în privinţa procurării de gaze naturale pentru Europa din cauza dosarului său nuclear, subiect foarte sensibil. Aceasta a fost, însă, deblocat recent şi avansează, chiar dacă relativ greu.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite