Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Italia alocă sume uriaşe pentru achiziţia de maşini mai puţin poluante. Cum arată situaţia în România

0
17 Oct 2021 18:11:38
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autorităţile din Italia alocă fonduri suplimentare în valoare de 100 de milioane de euro pentru a subvenţiona achiziţia de vehicule mai puţin poluante, a declarat ministrul Industriei, Giancarlo Giorgetti, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, fondurile vor fi în principal alocate pentru achiziţionarea de automobile electrice şi hibride, dar sunt de asemenea disponibile pentru maşinile mici şi medii cu motoare Euro 6, vehicule comerciale şi maşini second-hand, a informat Giorgetti, transmite Agerpres.
 
Proiectul preliminar consultat de Reuters prevedea alocarea a 500 de milioane de euro, însă Guvernul a decis o sumă mai mică.
 
Autorităţile de la Roma au mai alocat, anul acesta, 800 de milioane de euro pentru a subvenţiona achiziţionarea de maşini cu emisii scăzute.
 
În septembrie, vânzările de maşini noi au scăzut cu aproape 33% în Italia. Este a treia lună de declin consecutiv, pe fondul declinului global de semiconductori, care a forţat companiile auto să-şi reducă producţia. 
 
În România, pentru achiziţia de vehicule electrice, prin programul Rabla Plus, autorităţile acordă două tipuri de ecotichete: 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.
 
Totodată, persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.
 
De asemenea, cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar persoanele care doresc să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predau o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei.
 

Situaţia dosarelor din cadrul Programului Rabla Plus

În ultima săptămână, în cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 7.635 persoane fizice, până în prezent fiind achiziţionate 2.023 autovehicule noi (1.228 pur electrice şi 795 electrice hibride) şi 8 motociclete electrice, arată datele publicate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). 
 
Potrivit sursei citate, pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 308 dosare acceptate pentru 437 autovehicule electrice, dintre care 326 pur electrice, 110 electrice hibride şi 1 motocicletă electrică.
 
În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 2.849 dosare pentru 4.376 autovehicule, dintre care 3.063 pur electrice, 1.306 electrice hibride, 7 motociclete electrice şi 35 contestaţii pentru 69 autovehicule (43 autovehicule pur electrice şi 26 electrice hibride). 
 
S-au înscris la producători/dealeri auto 2.468 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziţionate 1.296 autovehicule noi (792 pur electrice şi 504 electrice hibride) şi 2 motociclete electrice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările