Johnson&Johnson, obligată la acordarea de despăgubiri record pentru o femeie care acuză că pudra de talc cauzează cancer. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pudra de talc

Un juriu din Virginia (Statele Unite) a dat câştig de cauză unei femei care a pretins că pudra de talc de la Johnson&Johnson cauzează cancer ovarian. Suma pe care compania ar trebui să o plătească drept despăgubiri este una record în acest tip de speţe, însă procesul va intra în faza a doua.

Un juriu din Saint Louis, un oraş din statul american Virginia, a dat câştig de cauză unei femei într-un proces în care aceasta pretindea că pudra de talc de la Johnson&Johnson cauzează cancer. Suma-record pe care compania trebuie să o plătească femeii este de 110,5 milioane de dolari, informează AP.

Joi seara, juriul din Saint Louis a dat verdictul în favoarea lui Lois Slemp, în vârstă de 62 de ani, din oraşul Wise, Virginia. Au existat precedente, când alte trei jurii au acordat reclamanţilor, în speţe similare, sume compensatorii în valoare totală de 197 de milioane de dolari. Toate cele trei cazuri – inclusiv cel în care s-a dat cea mai mare compensaţie financiară, de 72 de milioane de dolari – se află în faza de recurs. În America, se judecă aproximativ 2.000 de procese de stat şi federale în care reclamanţii pretind că folosirea prelungită a pudrei de talc dăunează grav sănătăţii.

„Am avut încredere în Johnson&Johnson. Mare greşeală!“

Lois Slemp a fost diagnosticată cu cancer ovarian în 2012 şi pretinde că principala cauză pentru declanşarea bolii a fost folosirea, de peste 40 de ani, a produselor care conţin talc, fabricate de Johnson&Johnson. Cancerul s-a extins şi la ficat, astfel că femeia s-a aflat într-o stare prea gravă pentru a fi prezentă la proces, însă a transmis o casetă audio cu mărturia ei, în care spunea: „Am avut încredere în Johnson&Johnson. Mare greşeală!“.

Jim Onder, unul dintre avocaţii femeii, a declarat că Slemp a fost încântată când a aflat verdictul şi că speră ca astfel „să se transmită un mesaj“.

Compania Johnson&Johnson a publicat un comunicat prin care arată că va contesta decizia la tribunal şi combate dovezile ştiinţifice pe care se bazează afirmaţiile reclamantei. De asemenea, a adus în discuţie un alt caz, din luna martie, în care un un juriu din St. Louis a dat verdictul în favoarea companiei, iar în alte două cazuri din New Jersey judecătorul a declarat că nu există dovezi solide că talcul produce cancer ovarian.

Talcul, „posibil cancerigen”

Talcul este un mineral care se extrage în toată lumea. A fost utilizat pe scară largă în produsele cosmetice şi în alte produse de îngrijire personală, pentru a absorbi umiditatea, din 1894, când a fost lansată pe piaţă pudra pentru bebeluşi de la Johnson&Johnson. Cercetările nu au găsit vreo legătură între cancerul ovarian şi folosirea pudrei de talc în igiena feminină, iar majoritatea marilor organizaţii de sănătate au declarat talcul inofensiv. Totuşi, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat utilizarea genitală a talcului drept "posibil cancerigenă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite