Justiţia i-a dat dreptate unei angajate înlocuite cu un robot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatori testează o mână robotică în deschiderea congresului Sonar+D dedicate creativităţii tehnologiei şi afacerilor în Barcelona Spania FOTO EPA-EFE / Enric Fontcuberta

O angajată care a fost concediată după ce locul ei de muncă a fost preluat de un robot şi-a făcut dreptate în instanţă.

Un tribunal spaniol din Las Palmas de Gran Canaria a declarat „abuzivă rezilierea contractului unei lucrătoare de la o multinaţională din turism, demisă după ce a lucrat timp de 13 ani ca funcţionar, pentru a fi înlocuită cu un program informatic sau un «bot» de gestiune”, conform comunicatului instituţiei judiciare.

Judecătorul i-a dat dreptate angajatei, afirmând că „automatizarea prin boţi sau roboţi, având drept singură scuză faptul că reduce costurile, restrânge dreptul la muncă în favoarea libertăţii companiei”.

Hotelul la care femeia a fost angajată va trebui să  „reîncadreze în termen de cinci zile de la judecată” sau să îi majoreze acesteia compensaţia de şomaj la peste 28.00 de euro, a decis judecătorul.

Hotărârea, care poate fi atacată cu recurs, se referă la o ramură a companiei Lopesa, cu sediul în Gran Canaria şi care numără „peste 4000 .de angajaţi”, potrivit site-ului său web.

Această multinaţională este prezentă în sectoarele turism, construcţii, imobiliare, agrement şi servicii.

Contabila în cauză a fost înlocuită cu un instrument de gestiune sau RPA (automatizarea procedurilor) care, potrivit hotărârii judecătoreşti, „îndeplineşte sarcini între orele 17:15 şi 6:00” în zilele lucrătoare şi „lucrează 24 de ore în timpul sărbătorilor”.

Angajata a primit o scrisoare de concediere, în martie, în care erau invocate „motive tehnice”.

Judecătorul „a respins ideea că acest caz corespunde motivelor tehnice, organizatorice şi de producţie invocate de companie pentru a justifica concedierea obiectivă”, se arată în declaraţie.

Magistratul a subliniat că reforma legii muncii adoptată în Spania în 2012, când conservatorii erau la putere, „nu exonerează angajatorul de obligaţia de a demonstra că, în mod real şi efectiv, trece prin dificultăţi”, astfel încât aceasta este nevoit să încheie un contract de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite