„Lehman Brothers” made in China: O criză similară celei izbucnite în 2008 în SUA se profilează acum în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele Xi Jinping se confruntă în prezent cu un test serios al reformelor sale financiare, în timp ce criza care a cuprins gigantul Evergrande, a doua cea mai mare companie imobiliară din ţară, începe să facă valuri în întreaga lume, scrie The Guardian.

Acesta ar putea fi, de asemenea, cea mai mare încercare prin care trece sistemul financiar al Chinei. Cu protestatari furioşi care au ocupat sediul dezvoltatorului imobiliar, analiştii au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers al Chinei”. Numai că de data aceasta nu e vorba de o bancă ci de un constructor de locuinţe care nu îşi poate plăti datoriile de 300 de miliarde de dolari, scrie The Guardian

E drept că unii spun că Beijingul va salva Evergrande pentru ca nu cumva consecinţele falimentului unui gigant imobiliar să se răspândească în întreaga economie.

„Pe măsură ce riscul de insolvenţă creşte, comportamentul agenţilor de vânzări, cumpărătorilor de case, furnizorilor şi altor părţi interesate se schimbă radical”, a declarat Michael Pettis, profesor de finanţe la Universitatea din Beijing. „Odată ce acest proces începe, lucrurile se pot înrăutăţi dacă guvernul nu intervine pentru a garanta plăţile”.

Pe măsură ce frământările lui Evergrande continuă să crească, presiunea asupra sectorului imobiliar din China se simt la toţi dezvoltatorii. Datele din august arată că vânzările naţionale de locuinţe au scăzut cu 19,7% faţă de anul anterior, cea mai mare scădere din aprilie 2020. Şi creşterea preţurilor locuinţelor a încetinit şi ea.

Întrebarea este cum va interveni Beijingul şi dacă va face acest lucru. Unii analişti cred că va încerca să salveze o parte din Evergrande, după ce cumpărătorii de locuinţe au ocupat birourile Evergrande săptămâna aceasta pentru a-şi cere banii înapoi.

Un astfel de protest public este rar în China, iar Beijingul nu poate risca să-l lase să escaladeze. Firma încearcă să obţină o iertare a 75% din datorii, în condiţiile în care preţul acţiunilor sale se prăbuşeşte iar tranzacţionarea obligaţiunilor lor a fost suspendată.

Potenţiala bombă stă să explodeze de câţiva ani. Piaţa imobiliară din China s-a supraîncălzit ca urmare a anilor de credit ieftin, ea fiind estimată la cel puţin 16% din PIB, deşi unele estimări vorbesc de 25% - mult peste ponderea din economiile occidentale.

La scurt timp după ce a ajuns la putere în 2013, Xi a spus că China trebuie să „mute accentul pe îmbunătăţirea calităţii şi a rentabilităţii creşterii economice… pentru a urmări o creştere reală, autentică, decât o simplă gonflare a PIB-ului”.

De la discursul lui Xi au fost introduse o serie de reglementări pentru diferite sectoare ale economiei chineze, de exemplu aşa-numitele „trei linii roşii” pentru dezvoltatorii imobiliari, care şi-au văzut serios limitată capacitatea de a se împrumuta.

Doi analişti din Hong Kong au declarat că prioritatea Beijingului ar fi menţinerea Evergrande - chiar dacă este într-o formă zombificată - pentru a putea termina cele aproximativ 1,4 milioane de case pe care compania le-a vândut deja, deşi nu sunt construite. „Aceasta este principala prioritate pentru ei şi pentru guvern”, au spus ei. „Nimeni nu vrea ca mii de oameni furioşi să-şi ceară banii înapoi."

Acţiuni în picaj

Bursele asiatice sunt în scădere pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată (default) a companiei Evergrande, un gigant chinez în domeniul imobiliarelor şi a impactului pe care un posibil faliment l-ar avea asupra sistemului financiar chinez, cu posibile efecte în întreaga lume.

Soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu deficite de asemenea dimensiuni, arată Bloomberg.

Ce ar însemna un „Lehman Brothers” made in China

Acţiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong, după ce la un moment dat ajunseseră la cel mai scăzut nivel din mai 2010., conform Reuters.

Criza a afectat şi bursa americană: indicii bursieri S&P şi Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai, iar Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie, arată CNN.

Scăderi au înregistrat şi indicele bursei japoneze - Nikkei - şi cel al bursei de la Frankfurt (Dax).

„Teama unui faliment al Evergrande provoacă îngrijorări legate de declanşarea unui moment «Lehman Brothers» în China, cu efecte majore asupra regiunii”, a declarat pentru BBC un specialist în tranzacţii financiare.

Banca Asiatică de Dezvoltare a declarat miercuri că şi-a menţinut previziunile de creştere pentru China la 8,1% pentru 2021 şi 5,5% pentru 2022. Aceasta ar fi o îmbunătăţire faţă de expansiunea de 2,3% anul trecut, când China a devenit singura economie majoră care a crescut, în timp ce majoritatea economiilor globale au fost puternic afectate de pandemia Covid-19.

Evergrande trebuie să plătească dobânzi pentru obligaţiuni în valoare de 83 de milioane de dolari, joi, acesta fiind primul test al crizei datoriilor companiei. Mulţi analişti şi observatori de piaţă se aşteaptă ca Evergrande să rateze plata.

Se va dizolva Evergrande?

Problemele Evergrande probabil vor încetini progresul proiectelor de dezvoltare din China, care vor afecta economiile locale din China continentală, a spus Li. Acest lucru ar putea determina guvernele locale şi provinciale să intervină cu banii lor pentru a menţine acele proiecte, a spus economistul.

Li a mai spus că se aşteaptă ca banca centrală a Chinei să adauge lichidităţi în sectoarele vizate pentru a se asigura că o contagiune a falimentului Evergrande „nu se va răspândi prea mult”.

Li a mai spus că, pe termen mediu şi lung, compania va fi probabil „dizolvată” în patru grupe principale: dezvoltare imobiliară, finanţe, vehicule electrice şi alte întreprinderi comerciale. „Fiecare dintre aceste patru părţi ale Evergrande va fi vândut unor companii individuale sau chiar unor guverne locale”, a spus Li. „După cum înţelegem, Evergrande poate să nu mai existe”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite