Leszek Balcerowicz: Lipsa de acţiune a Occidentului va duce la instaurarea de facto a „doctrinei Putin“. Agresiunea Rusiei e la fel că invazia Kuweitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul „criză ucraineană“ nu ar mai trebui folosit, ci ar trebui înlocuit cu „agresiunea rusă“, care este asemănătoare cu invazia Kuweitului de către Saddam Hussein, crede Leszek Balcerowicz, fost vicepremier polonez, ministru de Finanţe şi guvernator al Băncii Centrale a Poloniei.

"Declaraţiile dure nu ţin loc de acţiune", a spus Balcerowicz, la o conferinţă. "Dacă Occidentul nu ia acţiuni, doctina Putin - aceea că poate interveni în alte state oricând interesele Rusiei sunt ameninţate - va fi instaurată de facto", a mai completat el.

"Care e răspunsul Vestului? Negocieri în loc de acţiune. Occidentul are potenţialul de a face mai mult. Produsul Intern Brut (PIB) al SUA plus Uniunea Europeană este de 20 de ori mai mare decât cel al Rusiei. Aceasta are o economie dependentă în proporţie de 70% de exportul de materii prime, iar sectorul său financiar este fragil şi depinde de cel vestic", a apreciat oficialul.

Garanţiile pentru Taiwan şi Coreea de Sud, sub risc

El a spus că acum consecinţele geopolitice sunt acelea că toate "garanţiile" date de SUA sunt acum în pericol. El a afirmat că Taiwanul şi Coreea de Sud există acum datorită garanţiilor americane.

Rusia a anexat Crimeea în urma unui referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională, după ce fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost demis, ca urmare a protestelor de la Kiev.

În privinţa Chinei, Balcerowicz a mai spus că "toată lumea este fascinată de China", dar aceasta nu face acum decât să reia reformele realizate înainte de către Taiwan şi Coreea de Sud. Economistul a pictat o imagine negativă despre statele BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Economiile emergente au probleme

Despre Rusia el spune că vedem "stagnare şi agresiune", dar şi politizarea economiei, chiar dacă este în mare parte privată; în Brazilia există stagnare şi privilegii foarte mari pentru bogaţi; India are potenţial, dar şi multă corupţie. În privinţa Chinei, el spune că sectorul financiar are probleme, iar chinezii "investesc

că nebunii" în infrastructură.

El a mai precizat că problemele datoriilor publice ale statelor au fost doar suspendate, nu rezolvate şi că în SUA datoria implicită este mult mai mare decât cea explicită. 

Există o deflaţie bună

Balcerowicz a criticat şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care cere acum Băncii Centrale Europene (BCE) să injecteze bani în economie. "Dacă printarea de bani ar da roade, toată lumea ar fi bogată, Africa ar fi bogată", a spus el. FMI spune acum că există pericolul deflaţiei, dar avem o inflaţie în scădere, iar nu orice inflaţie este dramatică, apreciază economistul.

El a citat un studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS) - supranumită "banca băncilor centrale" - care ar vorbi despre trei tipuri de deflaţie: bună, rea şi urâtă. Oficialul a dat că exemplu scăderea preţurilor la calculatoare.

Diferenţe mari între statele europene şi SUA

Balcerowicz a mai afirmat că UE a ajuns la un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 75% faţă de cel din SUA, dar sub graficele care prezintă media europeană găsim mari diferenţe între statele europene. Astfel, o serie de mari state, precum Italia, Franţa şi Germania se află sub nivelul american, în vreme ce doar Marea Britanie şi o serie de state mici precum Austria sau Suedia se găsesc peste.

Mai puteţi citi:

Sancţiuni? Care sancţiuni? Giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare cot la cot cu grupurile energetice din Rusia 

În timp ce SUA şi Uniunea Europeană încearcă să găsească metode de a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei, giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare grupurile energetice ruse, în ciuda faptului că este foarte posibil ca sancţiunile să fie extinse de la blocarea activelor oligarhilor apropiaţi de Kremlin către sectoarele energetic, financiar şi militar.

Cum i-au dat lideri europeni apă la moară lui Putin prin promovarea unor contracte energetice directe cu giganţii Gazprom şi Rosneft

Liderii Uniunii Europene încearcă acum să găsească soluţii şi sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea Crimeei, însă tot statele vestice au fost acelea care au pus bazele dependenţei în faţa Rusiei, prin promovarea unor contracte bănoase directe cu giganţii energetici ai Rusiei, ceea ce limitează acum posibilitatea impunerii unor represalii economice împotriva „Marelui Urs“.

Deşi bravează, Vladimir Putin a fost „lovit la buzunar“ de sancţiunile economice dispuse de SUA  Noile sancţiuni impuse Moscovei de către SUA vizează cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus, dar şi o bancă rusească şi pe proprietarul acesteia, prezentat drept „bancherul lui Putin“. 

Sfatul unui expert în securitate: Companiile americane din Rusia trebuie să pregătească planuri de evacuare Companiile americane cu operaţiuni în Rusia trebuie să se pregătească pentru creşterea tensiunilor actualizând planurile de evacuare a personalului şi întărind securitatea sistemelor IT, a declarat un expert în securitatea companiilor, citat de Bloomberg.

Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia au datorii externe de peste 700 miliarde de dolari Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia s-au împrumutat masiv în ultimii ani în afara ţării, datoria externă totală depăşind 700 miliarde dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor băncii centrale ruse, care evidenţiază riscurile unor sancţiuni mai dure în contextul crizei ucrainene.

După anexarea Crimeei de către Rusia, oligarhii ruşi împart prada Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri şi companii de petrol şi gaze, sunt deja controlate de forţe proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de către Rusia înseamnă că vor trece sub controlul Moscovei şi al oamenilor de afaceri agreaţi de Kremlin, potrivit Financial Times (FT).

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite