Liderii G7 se angajează să crească contribuţiile pentru finanţarea protecţiei climatului în ţările cele mai sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Liderii G7 se vor angaja duminică să majoreze contribuţiile la finanţarea luptei împotriva schimbărilor climatice pentru a respecta un nivel de cheltuieli de 100 de miliarde de dolari alocate, pe an,  ţărilor cele mai sărace, cu scopul de a le sprijini să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, transmite Reuters.

Ţările dezvoltate au convenit în cadrul Naţiunilor Unite, în 2009, să aloce împreună anual 100 de miliarde de dolari până în 2020 pentru a finanţa protecţia climatului în ţările cele mai sărace. Multe dintre aceste ţări se confruntă cu creşterea nivelului apelor, cu furtuni şi secete agravate de schimbările climatice.

Ca parte a planurilor proiectate pentru a ajuta la accelerarea finanţării proiectelor de infrastructură din ţările în curs de dezvoltare şi la trecerea la tehnologii regenerabile şi durabile, cele mai avansate şapte economii din lume se vor angaja din nou să atingă obiectivul stabilit în 2009.

Acest obiectiv nu a fost atins, în parte din cauza pandemiei de coronavirus care a constrâns guvernul britanic să amâne pentru acest an Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26).

Liderii G7 urmează de asemenea să definească măsuri pentru a reduce emisiile de carbon, în special prin renunţarea la cvasi-totalitatea ajutoarelor publice directe acordate sectorului energiilor fosile în străinătate şi suprimând progresiv maşinile pe benzină şi diesel.

La summit-ul G7 din sud-vestul Angliei, liderii au încercat să contracareze influenţa crescândă a Chinei în lume, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Unele grupuri verzi nu au fost impresionate de promisiunile climatice, Greenpeace Marea Britanie a declarat că prim-ministrul britanic Boris Johnson a „reîncălzit pur şi simplu vechile promisiuni”.

„Protejarea planetei noastre este cel mai important lucru pe care noi, ca lideri, îl putem face pentru oamenii noştri", a spus Johnson într-un comunicat.

„Ca naţiuni democratice, avem responsabilitatea de a ajuta ţările în curs de dezvoltare să profite de beneficiile unei creşteri curate printr-un sistem echitabil şi transparent. G7 are o oportunitate fără precedent de a conduce o revoluţie industrială ecologică globală, cu potenţialul de a transforma modul în care trăim.”, a transmis sursa citată, care nu a furnizat detalii sau numere pentru noile angajamente.

Un purtător de cuvânt al Johnson a confirmat că toate naţiunile G7 îşi vor spori contribuţiile şi a spus că se aşteaptă ca naţiunile individuale să stabilească dimensiunea creşterilor „în timp util”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite