Liderii G7 promit un miliard de doze de vaccin anti-COVID pentru ţările mai sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Liderii din G7, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii, au decis donarea unui miliard de doze de vaccin anti-COVID pentru ţrile mai sărace sau cele aflate în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

Liderii din grupul celor şapte economii majore au anunţat această mişcare vinery, însă preşedintele American, Joe Biden, a anunţat încă de joi intenţia de a dona 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. 

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a anunţat donarea a 100 de milioane de vaccinuri. Canada a anunţat şi ea donarea a 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Multe dintre dozele promise vor fi acordate prin COVAX, un sistem global de cumpărare a vaccinurilor, susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Gavi, alianţa pentru vaccinuri. Prin interemediul acestui program ar urma să se furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate până la finele lui 2021.

Chiar dacă G7 a anunţat donarea unui mililard de doze, ONU consideră că este nevoie de mult mai mult. În prezent, ţările sărace au nevoie între 5-6 miliarde de doze de vaccin anti-COVID.

Experţii au spus că este încă un impuls atât de necesar pentru COVAX, care până acum a distribuit doar 83 de milioane de fotografii în întreaga lume.

Angajamentul de 100 de milioane de doze al Regatului Unit este „complet nou”, potrivit unui purtător de cuvânt. Totuşi, angajamentul Uniunii Europene de 100 de milioane de doze a fost promis în timpul unui summit din mai, iar angajamentul SUA înlocuieşte parţial promisiunile anterioare de a finanţa direct COVAX.

Statele Unite au donat deja 2 miliarde de dolari către COVAX, potrivit unui oficial de la Casa Albă. În februarie, administraţia Biden a promis încă 2 miliarde de dolari. Dar a doua donaţie de 2 miliarde de dolari va finanţa acum achiziţionarea dozelor de Pfizer, împreună cu 1,5 miliarde de dolari în fonduri suplimentare, potrivit oficialului.

„Ţările cu venituri mici sunt îngrijorate de creşterea profilului datoriilor, aceasta este realitatea”, a spus Edwin Ikhuoria, director executiv pentru Campania ONE, o organizaţie non-profit axată pe sărăcie şi sănătate publică.

Alţii susţin că ţările bogate ar trebui să găsească o modalitate de a transporta dozele mai repede, mai ales că unele sunt aproape de expirare în ţările cu rate de vaccinare ridicate, inclusiv cele realizate de Johnson & Johnson Inc.

„Când vezi doar graficul creşterii gradului de acoperire a vaccinării în ţările bogate şi ritmul accelerat în care s-a întâmplat acest lucru, atunci când te uiţi la ritmul din ţările în curs de dezvoltare, este atât de strict”, a spus Kate Elder, senior consilier în domeniul vaccinurilor la Medici fără frontiere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite