Maduro a majorat salariul minim din Venezuela cu 3.000%. Măsura are însă efectul contrar faţă de cel dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro EPA
Nicolas Maduro EPA

Muncitorii venezueleni care înainte câştigau un salariu mizer acum câştigă un salariu mizer un pic mai mare, graţie unei creşteri colosale de 3.000% a salariului minim. Ceea ce pierd, însă, este locul de muncă, scrie Bloomberg.

Începând de săptămâna aceasta, 7 milioane de angajaţi din Venezuela au un salariu garantat de 1.800 de bolivari pe lună, respectiv aproximativ 20 de dolari, rata de schimb de pe piaţa neagră. Venezuelenii au ajuns la acest salariu, după ce preşedintele Nicolas Maduro a decis recent o majorare de 3.000% a salariului minim.

Însă ceea ce s-a dorit să fie o măsură bună, care să impulsioneze pozitiv imaginea politică a lui Maduro, are efectul opus. Firmele, afectate deja de contracţia economică fără egal a Venezuelei, le spun muncitorilor că nu îşi pot permite să îi păstreze.

Deşi au existat multe astfel de majorări şi în trecut, efectul niciodată nu a fost unul atât de perturbator, venind pe fondul hiperinflaţiei, depresiunii şi devalorizării. Unii angajatori restructurează costurile, reduc salariile şi renegociază cu muncitorii. Alţii îi concediază pe oameni. O mare parte din acţiune se petrece în secret, deoarece companiile încearcă să evite pedeapse din partea guvernului, care i-a închis pe cei pe care îi consideră că nu respectă regulile.

Proprietarul un service din Caracas, Marcos Vizcaino, în vârstă de 56 de ani, a declarat că această creştere salarială a fost lovitura de graţie pentru afacerea sa de familie de două generaţii. El a spus că lipsa pieselor de schimb, birocraţia sclerotică şi hiperinflaţia au complicat deja lucrurile şi au avut ca rezultat mai puţin de un client pe zi. „Le-am spus deja celor patru angajaţi să meargă să găsească alte locuri de muncă”, a spus el. „Am decis să închid. Nu este nevoie să pierd bani pentru al treilea an la rând”, a adăugat Vizcaino.

Nu există clienţi

În două cartiere din Caracas, La Trinidad şi Boleita, aproximativ jumătate din întreprinderi s-au închis săptămâna trecută, inclusiv câteva restaurante care depind de muncitorii locali. Traficul din timpul săptămânii seamănă cu cel relaxat al unei duminici.

„Am patru vânzători. Toţi au venit în această dimineaţă. Până la 11 dimineaţa i-am trimis acasă, pentru că nu aveau ce să facă”, a declarat Manuel Rosas, de 55 de ani, care deţine un magazin care vinde piese de schimb pentru Chryslers.

Salariul minim pe economie, anunţat de Maduro luna trecută, a fost una dintre numeroasele măsuri care ar fi trebuit să atenueze declinul economii în criză a ţării şi să oprească hiperinflaţia. Autocratul socialist a devalorizat, de asemenea, moneda şi a scos cinci zerouri din denominarea bolivarului, care a devenit aproape fără valoare.

Întâlniri dificile

De când noul salariu minim a fost anunţat, angajatorii din Caracas au ţinut o serie de întâlniri. Avocaţii au ţinut şedinţe de consultanţă cu clienţii şi au existat discuţii între patroni, angajaţi şi uniuni, între toţi jucătorii din sectorul de ocupare a forţei de muncă, puternic reglementat.

Vizcaino spune că nu poate renunţa uşor la lucrători. Dacă aceştia cred că au fost concediaţi în mod greşit, se pot plânge la o instanţă a ministerului muncii, declanşând un proces birocratic de lungă durată, asemănător unui proces.

Nu departe de magazinul auto din Vizcaino, zeci de muncitori concediaţi după anunţul salarial al lui Maduro s-au prezentat în faţa ministerului muncii. Mulţi au sosit încă de la 7 dimineaţa, solicitând îndrumare juridică cu privire la concedierile lor, dar mulţi au rămas şi după orele de program şi au fost împiedicaţi să intre. Mulţi inspectori au fost trimişi să vadă dacă farmaciile, magazinele şi fabricile au fost închise fără permisiune.

Plan de urgenţă

„Într-o situaţie ca aceasta, guvernul ar trebui să aibă un plan de urgenţă pentru a consilia lucrătorii”, spune Edwin Lumar, gardian în mall-uri în vârstă de 29 de ani. Angajatorul său a concediat trei din şase lucrători fără să furnizeze documente juridice. „De câte ori au fost introduse noi salarii fără rezultate pentru a pune capăt hiperinflaţiei?”, spune el.

De când Maduro a preluat mandatul în 2013, a crescut salariul minim de 24 de ori. Dar inflaţia continuă să crească şi întreprinderile să se închidă. Aproximativ 20.000 de companii s-au închid începând cu 1996, cu trei ani înainte de mentorul lui Maduro, Hugo Chavez, să preia puterea. Doar aproximativ 3.600 mai rămân deschise. În iunie, mai mult de jumătate dintre companiile intervievate într-un sondaj au raportat că au lucrat la mai puţin de un sfert de capacitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite