Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Marii producători de ciocolată acuzaţi că folosesc copii pe post de sclavi, scoşi basma curată de justiţia americană

5
20 Jun 2021 13:51:20
Autor: Afrodita Cicovschi

Marii producători de ciocolată, acuzaţi că folosesc copii pe post de sclavi, n-au mai fost traşi la răspundere de justiţia americană, instanţa constatând că nu au fost găsite dovezi care să demonstreze că „deciziile de business” au dus, în mod direct, la sclavie, scrie BBC.

Mai exact, Curtea Supremă a hotărât, cu un scor de 8-1, că marii producători de ciocolată nu pot fi traşi la răspundere în SUA pentru fapte de sclavie şi trafic de minori comise pe continentul african, informează BBC.
 
Opt copii care susţin că au fost folosiţi ca forţă de muncă sclavă pe plantaţiile de cacao din Coasta de Fildeş au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume. Aceştia acuză corporaţiile că au ajutat şi au instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele de cacao din lanţurile lor de aprovizionare.
 
În luna februarie 2021, producătorii Nestlé, Mars, Hershey,Cargill, Olam, Barry Callebaut şi Mondelez au fost numiţi inculpaţi într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA), o asociaţie pentru drepturile omului, în numele a opt foşti copii sclavi, forţaţi să lucreze fără plată pe plantaţiile de cacao din Coasta de Fildeş. Corporaţiile au fost acuzate că au ajutat şi instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele africane de cacao care fac parte din lanţurile de aprovizionare a marilor producători de ciocolată.
 
Reclamanţii, toţi originari din Mali şi care acum sunt adolescenţi, au solicitat despăgubiri pentru munca forţată şi pentru suferinţa emoţională suferită şi compensaţii suplimentare pentru supraveghere neglijentă şi îmbogăţirea nedreaptă a celor şapte producători de ciocolată.
 
Conform Curţii Supreme a Statelor Unite, deşi companiile Nestle şi Cargille au furnizat „resurse tehnice şi financiare” către fermele incriminate, nu au fost găsite dovezi care să demonstreze că „deciziile de business” adoptate în SUA au condus, în mod direct, la sclavie şi muncă forţată în cazul minorilor.
 
Plantaţiile din Coasta de Fildeş produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei. Cu toate acestea, producţia de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile împotriva drepturilor omului, sărăcia structurală, salariile mici şi exploatarea minorilor prin muncă.
 

Copiii, obligaţi să muncească în condiţii ilegale

 
Una dintre acuzaţiile centrale ale procesului este că inculpaţii, în ciuda faptului că nu deţin fermele de cacao în cauză, „au profitat cu bună ştiinţă” de munca ilegală a copiilor.
 
Toţi cei opt reclamanţi descriu că au fost recrutaţi în Mali prin înşelăciune, înainte de a fi traficaţi peste graniţă către fermele de cacao din Coasta de Fildeş. Acolo, ai au fost obligaţi să muncească pentru câţiva ani fără plată, fără documente şi fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor.
 
Potrivit avocaţilor unul dintre copii avea doar 11 ani când un localnic din oraşul său natal i-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeş pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună. Documentele legale susţin însă că băiatul a lucrat doi ani fără a fi plătit vreodată, aplicând adesea pesticide şi erbicide fără să poarte îmbrăcăminte de protecţie.
 
Totodată, alţi reclamanţi susţin că nu primeau mâncare suficientă, lucrau mai mult decât este legal, erau înţepaţi de insecte şi aveau răni adânci pentru că nu primeau echipament adecvat.
 

Cum se apărau marii producători de ciocolată

 
Niciuna dintre cele şapte companii producătoare de ciocolată nu a recunoscut ilegalităţile de pe plantaţiile de cacao, în schimb au susţinut că politica lor interzice complet sclavia, în principal cea a copiilor.
 
„Nu avem toleranţă pentru munca copiilor în producţia de cacao. Copiii aparţin şcolii. Ei merită condiţii de viaţă sigure şi acces la o nutriţie bună” a afirmat compania Cargill.
 
Totodată, Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao” şi a adăugat, „munca copiilor este inacceptabilă şi merge împotriva a tot ceea ce susţinem”.
 
Răspunzând la acuzaţiile aduse, un purtător de cuvânt al companiei Mars a spus: „Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs”. De asemenea, şi Mondelēz a refuzat să comenteze acuzaţiile.
 
De altfel, Barry Callebaut şi Olam au negat acuzaţiile şi au afirmat că au o toleranţă zero pentru munca forţată în lanţul lor de aprovizionare.
 
„Dacă ar fi să identificăm cazuri, am lua imediat măsuri care includ notificarea autorităţilor competente”, au spus ei.
 
Citeşte şi:
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

OmTacut2 มวยโบราณ
20.06.2021, 15:03:41

"Marii producători de ciocolată, acuzaţi că folosesc copii pe post de sclavi, n-au mai fost traşi la răspundere de justiţia americană, instanţa constatând că nu au fost găsite dovezi care să demonstreze că „deciziile de business” au dus, în mod direct, la sclavie, scrie BBC." In Romania ceea se numește corupție in US se numește "lobby", interesele corporațiilor trecând cu ușurința peste interesele oamenilor obișnuiți, chiar dacă este vorba de sclavagism, omorârea a mii de oameni (vezi cazul Union Carbide candi 20.000 de oameni au murit datorita acești companii americane). Link: https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/07/the-worlds-worst-industrial-disaster-is-still-unfolding/560726/ https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/07/the-worlds-worst-industrial-disaster-is-still-unfolding/560726/ https://www.britannica.com/event/Bhopal-disaster

+6 (6 voturi)
Ezechiel Blumenfeld
20.06.2021, 22:27:47

e crima daca e vorba de negri? asta e dilema. justitia a decis ca nu. sunt de acord.

-5 (7 voturi)
Stefan din Nord
20.06.2021, 16:18:26

Si eu am lucrat vara la un CAP in vacantele de vara cand eram copil de gimnaziu pentru a castiga niste bani de cheltuiala Stateam o zi intreaga intr-un lan de secara intr-o caldura sufocanta de sfarsit de iulie pentru a strange Cornul Secarei ce se folosea se pare in industria farmaceutica Strangeam intr-o zi aproximativ 1kg ce era platit cu 40 de lei . Tin minte ca in doua saptamani de munca epuizanta fiindca veneam seara acasa cu fata rosie ca de rac fiert am reusit sa-mi adun bani sa-mi cumpar un ceas de mana sovietic parca Pobeda sau alta marca de care eram tare mandru .

-5 (7 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
21.06.2021, 01:46:21

@Stefan din Nord Amintire de neuitat.

+3 (3 voturi)
asasinul asasinat
20.06.2021, 19:15:48

ce plangaciosi.

-5 (5 voturi)
Modifică Setările