Marile companii de petrol şi gaze investesc 50 miliarde de dolari în proiecte care „subminează“ lupta împotriva schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma marină FOTO Shutterstock
Platforma marină FOTO Shutterstock

Un raport al think-thank-ului Carbon Tracker arată că marile companii de petrol şi gaze au aprobat, doar în ultimul an, investiţii în valoare de 50 miliarde de dolari în proiecte care ”subminează” eforturile de a respecta ţintele stabilite prin Acordul de la Paris.

Mai mult proiecte ale unor giganţi economici din domeniu precum Shell, BP şi ExxonMobil sunt identificate în raport ca fiind inconsistente cu cerinţele Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice. Astfel, raportul concluzionează că nici măcar una dintre aceste companii nu urmează politici de dezvoltare care să contribuie la scopul de a păstra încălzirea globală sub 2 grade Celsius şi s-o limiteze la un maxim de 1,5 grade Celsius.

Printre proiectele analizate se numără exploatări de gaze naturale sau petrol din ţări precum Canada, Angola sau Azerbaidjan, toate fiind considerate de autorii raportului ca neviabile din punct de vedere economic, dacă Acordul de la Paris este respectat.

”Toate companiile mari de petrol pariază puternic împotriva unei lumi în care încălzirea globală se opreşte la 1,5 grade Celsius, investind în proiecte care contravin obiectivelor stabilite la Paris”, a spus Andrew Grant, unul dintre autorii raportului.

Oamenii de ştiinţă avertizează că creşterea cu 1,5 grade Celsius a temperaturii este un punct critic, dincolo de care fenomene precum creşterea nivelului mărilor, migraţia masivă motivată de schimbările climatice, valuri de căldură deosebit de periculoase vor începe să intensifice. 

”Pentru a atinge obiectivele care privesc clima, o consecinţă inevitabilă este scăderea dramatică a utilizării de combustibili fosili”, arată raportul. ”Singura modalitate prin care aceste companii pot fi consistente cu Acordul de la Paris este să renunţe la proiectele care nu respectă constrângerile acestei înţelegeri, micşorându-şi activitatea economică acolo unde este necesar”.

Cercetări mai vechi ale implicaţiilor pe care schimbările climatice le au pentru activitatea companiilor din domeniul exploatări petrolului şi a gazelor au dus la presiuni din partea investitorilor asupra acestor companii, cerându-se alinierea cu obiectivele setate la Paris. Cu toate că mai multe companii, printre care şi BP, Shell sau Equinor, au început să investească în energie regenerabilă şi au introdus obiective de reducere a emisiilor de carbon, raportul Carbon Tracker arată că proiectele de anul trecut al acestora sunt inconsistente chiar şi cu o limită de 1,6 grade Celsius a creşterii temperaturii globale, relatează The Independent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite