Ministru rus: Petrolul va rămâne ieftin pentru următoarele decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolul ar putea să se ieftinească şi mai mult, iar cotaţiile ar putea rămâne la niveluri mici pentru mult timp  FOTO Getty Images
Petrolul ar putea să se ieftinească şi mai mult, iar cotaţiile ar putea rămâne la niveluri mici pentru mult timp  FOTO Getty Images

Perioada preţurilor mici ale ţiţeiului ar putea dura decenii, a declarat miercuri Alexei Ulyukayev, ministrul rus al Economiei.

„Pentru economiile bazate pe mărfuri aşa ca Rusia… perioada preţurilor mici la materiile prime va fi foarte lungă. Găsesc foarte dificil să judec dacă este era sfârşitului ciclului pentru materii prime sau este pur si simplu un nou tipar. Dar sunt convins că este pentru o perioadă lungă de timp“, a spus el, citat de Itar-Tass.

Ministrul rus a mai adăugat că nu ar trebui să ne sperie dacă preţul petrolului va ajunge la 20 sau chiar 15 dolari pe baril. „Logica sugerează că, cu cât scade mai puţin azi, cu atât este mai probabil să îşi revină mâine. Nu acesta este cel mai mare risc. Cel mai mare risc este ca preţurile mici să fie prelungite, adică pentru ani sau decenii“, a spus el.

Scenariul optimist al Băncii Rusiei vizează o revenire a cotaţiilor barilului de ţiţei la 75 de dolari, potrivit lui Igor Dmitriev, şeful departamentului de politică monetară.

Preţul petrolului a scăzut sub 30 de dolari marţi, pentru puţin timp, cotaţie nemaiîntâlnită de 12 ani.

Petrolul a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri de 30 de dolari, după ce producătorii americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale au crescut masiv producţia. 

Acest lucru a determinat ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Ţiţei (OPEC) să crească producţia pentru a scoate de pe piaţă producătorii scumpi. Concomitent, şi Rusia a ajuns la noi maxime de producţie după căderea URSS, după ce statele occidentale au impus sancţiuni Moscovei, ca urmare a anexării Crimeei  şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei. Sancţiunile au dus la scăderea rublei, iar pentru a compensa scăderea veniturilor, producătorii ruşi au majorat producţia.

Concomitent, marile puteri occidentale au ajuns la un acord cu Iranul în privinţa programului său nuclear, astfel că investitorii se aşteaptă ca Teheranul să inunde piaţa cu petrol ieftin pentru a-şi recuceri vechile pieţe.

În fine, economia Chinei are probleme, astfel că impactul asupra petrolului este mare, având în vedere că statul asiatic este cel mai mare consumator de materii prime din lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite