Ministrul rus al Economiei avertizează că o nouă rundă de sancţiuni va avea consecinţe „grave“. Giganţii Lukoil, Rosneft şi Gazprom sunt deja afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa depinde de gazele şi petrolul din Rusia, iar aceasta depinde de banii Occidentului
Europa depinde de gazele şi petrolul din Rusia, iar aceasta depinde de banii Occidentului

Noile sancţiuni occidentale impuse pe fondul crizei din Ucraina ar putea avea consecinţe „grave“ asupra creşterii economice a Rusiei, admite Aleksei Uliukaev, ministrul rus al Economiei, citat de AFP.

Rusia s-a pregătit pentru trei scenarii în cazul înăspririi sancţiunilor. „În cel mai rău caz, creşterea economică ar putea trece în mod grav într-o zonă negativă“, a explicat Uliukaev.

„Nivelul investiţiilor ar putea scădea semnificativ, la fel veniturile, inflaţia va creşte, iar rezervele de stat se vor diminua“, a explicat ministrul rus al Economiei. „Scenariul cel mai optimist prevede sancţiuni pentru produse de lux (...). Dar, în cel mai rău caz, sunt prevăzute sancţiuni pentru metale, îngrăşăminte, petrol, gaze“, a spus Uliukaev.

Liderii Uniunii Europene au oferit Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei în estul Ucrainei, în caz contrar avertizând cu impunerea de sancţiuni suplimentare.

Până acum, sancţiunile economice impuse au fost doar simbolice, doar SUA vizând sancţiuni asupra unor companii şi holdinguri deţinute de către o serie de oligarhi apropiaţi Kremlinului.

Pe de altă parte, deşi nu au fost vizate direct, marile grupuri energetice ruse suferă deja din greu din cauza acestor sancţiuni, deoarece li s-a îngreunat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi au probleme în finanţarea investiţiilor.

Oligarhii de la Lukoil deja se plâng şi reduc investiţiile

Grupul Lukoil, cel mai mare producător privat de petrol din Rusia, a anunţat că va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari în cinci ani şi va diminua investiţiile pentru a-şi reduce dependenţa de pieţele financiare, schimbarea de strategie fiind determinată de criza din Ucraina.

„Este dificil să intri pe piaţa financiară acum atât cu obligaţiuni, cât şi cu împrumuturi. Băncile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte şi există ameninţarea sancţiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra băncilor“, a afirmat miliardarul rus Leonid Fedun, acţionar în cadrul Lukoil. În ultimii doi ani Lukoil a investit câte 20 de miliarde de dolari anual, iar acum vrea să reducă investiţiile la circa 15-16 miliarde, a mai spus Fedun.

Inclusiv oligarhul Vagit Alekperov, preşedintele Consiliului de Administraţie şi cel mai mare acţionar al grupului, a admis că sacţiunile afectează companiile energetice ruse. Într-un interviu acordat acum două zile cotidianului Vedomosti, el numeşte direct Lukoil, Gazprom şi Rosneft drept principalele grupuri afectate, menţionând că aceste şi-au pierdut ratingurile şi au dificultăţi în a accesa pieţele financiare.

Lukoil a amânat în iunie planurile pentru vânzarea de eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Compania vrea să se listeze pe bursa din Hong Kong.

Alekperov este fost ministru al Petrolului din perioada URSS.

Rosneft face rost de bani de la BP

Comentariile lui Alekperov contrastează puternic cu cele făcute de şefii Gazprom – cel mai mare producător de gaze din lume sau Rosatom – conglomeratul rus de stat care reuneşte toate activităţile din industria nucleară, care au minimalizat impactul sancţiunilor.

Dacă Lukoil vrea să reducă investiţiile şi să acumuleze rezerve, gigantul de stat Rosneft a apelat la altă strategie. Condus de către Igor Sechin – fost vicepremier rus şi mâna dreaptă a lui Putin, Rosneft a semnat un contract cu grupul British Petroleum, prin care acesta plăteşte în avans 1,5 miliarde de dolari, iar Rosneft se obligă să furnizeze în următorii 5 ani o cantitate de 12 milioane de tone de carburanţi. Rosneft a rafinat anul trecut 90 de milioane de tone de petrol. Rosneft mai are deja astfel de contracte cu plata în avans şi cu traderii Glencore şi Vitol, dar şi cu grupul China National Petroleum Corp. Băncile britanice HSBC şi Lloyds s-au retras dintr-un contract de aranjare a finanţării de teama unor posibile sancţiuni. BP este cel mai mare acţionar al Rosneft, cu 19,8% din titluri, în urma achiziţiei de către Rosneft a producătorului rus de ţiţei şi gaze TNK-BP.

Pe de altă parte, Sechin a spus în februarie că plăţile în avans ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari. Această metodă de finanţare devine din ce în ce mai populară, pe măsură ce companiile ruse găsesc tot mai greu credite în Europa sau SUA. Rosneft nu se află sub sancţiuni, dar şeful său, Igor Sechin este vizat de acestea. El are interdicţie la vize şi are îngheţate toate activele sale din SUA.

Gazprom vrea listare la Hong Kong şi tranzacţii în yuani

În fine, Gazprom încearcă să îşi scadă dependenţa sa de Europa printr-o balansare către Asia. Andrei Kruglov, directorul financiar al Gazprom, a declarat joi că grupul este interesat să se listeze pe bursa din Hong Kong pentru a avea acces la finanţare din China şi Hong Kong. Aceasta nu va putea avea loc, însă, înainte de toamnă. De asemenea, Gazprom doreşte să emită obligaţiuni „simbolice“ în yuani şi în dolari singaporezi. Grupul aşteaptă să primească un rating de la una sau mai multe agenţii de rating chinezeşti, ceea ce ar permite apoi fondurilor de investiţii din statul asiatic să poată investi în Gazprom. De altfel, Gazprom a semnat deja un contract multianual în valoare de 400 de miliarde de dolari cu China.

Problema este că pentru a exporta gaze în China este nevoie ca Gazprom să realizeze conducte, iar acestea nu vor fi gata decât în câţiva ani, din 2018. De asemenea, listarea şi emisiunile de obligaţiuni nu pot avea loc decât peste câteva luni. Între timp, grupul rus a amânat şi el turneele de atragere de investitori în SUA şi Europa. Gazprom are obligaţiuni scadente de 37 de miliarde de dolari. Anual, Gazprom emite obligaţiuni cifrate între 5 şi 9 miliarde de dolari, pentru a-şi finanţa operaţiunile.

Transneft ar putea fi afectată de interzicerea exportului de echipamente din SUA

Transneft este un alt colos rus controlat de către stat. Acesta deţine peste 50.000 de kilometri de conducte şi se ocupă cu tranzitul petrolului şi carburanţilor. Compania ar putea fi afectată, dar în alt sens: Bloomberg scria joi că SUA ar putea introduce restricţii la exporturile de echipamente petroliere către Rusia. Mai multe companii americane, precum Halliburton, National Oilwell Varco sau ExxonMobil ar putea avea astfel interdicţie la exportul de tehnologie, ceea ce ar lăsa grupurile ruse să apeleze la companiile franceze Schlumberger şi Total, deoarece statele europene nu sunt dornice să aplice noi sancţiuni.

Recent Transneft a semnat un acord cu Lukoil pentru construirea şi preluarea prin conductele sale a unor cantităţi de ţiţei şi carburanţi. Pentru construcţie, însă, cele două companii au nevoie de bani.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite