Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Moment istoric: Grecia revine cu succes pe piaţa bondurilor, atrăgând 3 miliarde euro, la 4,95%

0
10 Apr 2014 13:48:53
Autor: Econtext
Ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras Grecia FOTO Reuters
Ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras Grecia FOTO Reuters

După doar doi ani de la intrarea în incapacitate de plată, Grecia a revenit cu succes pe piaţa obligaţiunilor, reuşind să atragă 3 miliarde euro prin vânzarea de bonduri pe 5 ani, la un randament final de 4,95%.

Licitaţia de azi este extrem de importantă pentru Grecia şi pentru investitorii din zona euro în general, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din ţările periferice ale zonei euro a făcut ca economia regiunii să îşi prelungească recesiunea.
 
Incapacitate de plata
 
După intrarea în incapacitate de plată în urmă cu doi ani pe fondul exploziei datoriei guvernamentale, când investitorii n-au avut încotro decât să-şi asume pierderi masive, nimeni nu intuia momentul în care Grecia va fi capabilă să revină pe pieţele de obligaţiuni.
 
Şi asta pentru că oricâte pierderi şi-au asumat creditorii Greciei la primul hair-cut din octombrie 2011 al datoriei guvernamentale, cu 50%, datoria Greciei părea de neoprit din creştere.
 
Astfel, în ciuda asumării unei pierderi voluntare de către creditori, datoria guvernamentală a Greciei a sărit la 170% din PIB la finele lui 2011, de la 148% din PIB cu un an înainte, pe fondul adâncirii recesiunii şi al crizei politice şi sociale din republica elenă.
 
Practic, Grecia nu a mai avut acces la pieţe încă din aprilie 2010, când a fost retrogradată la junk bonds. Acest lucru a atras intervenţia de urgenţă a Uniunii Europene şi a FMI, care în mai 2010 semnau cu Grecia un acord de împrumut de salvare de 110 miliarde euro.
 
Citeşte continuarea pe econtext.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările