Moment istoric: Rusia sparge monopolul Gazprom. Rosneft a primit dreptul de a vinde gaze naturale în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul rus va permite gigantului petrolier de stat Rosneft să vândă gaze naturale în Europa, măsura luată fiind o premieră, după ce Gazprom a avut monopolul asupra conductelor şi exporturilor de gaze naturale din Rusia.

„Compania va primi dreptul de a exporta, dar acest lucru se va întâmpla printr-un singur canal (de export – n.r.). Acum, Rosneft şi Gazprom Export vor trebui să pregătească un acord“, a afirmat un oficial citat de ziarul rus Izvestia, preluat de către Sputnik.ru.

Rosneft va vinde până la 25 de miliarde de metri cubi de anual în străinătate. Potrivit unei alte surse, Rosneft va vinde gaze naturale în Marea Britanie.

Grupul Rosneft a devenit recent cel mai valoros din Rusia, depăşind Gazprom. Compania este condusă de către Igor Sechin, fost vicepremier rus şi considerat mâna dreaptă a preşedintelui Vladimir Putin.

Rosneft a cerut de mai mult timp spargerea monopolului Gazprom, alături de Novatek, cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia.

Potrivit statisticilor oficiale, producţia de gaze a Novatek a crescut cu 5% în luna februarie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 5,48 miliarde de metri cubi.

Producţia Rosneft a crescut cu 8,7%, în schimb, ajungând în februarie la o valoare apropiată, de 5,28 miliarde de metri cubi de gaze. De altfel, Rosneft vrea ca până în 2020 să devină un mare jucător pe piaţa gazelor.

Gazprom Neft a raportat, la rândul său, o majorare a producţiei de 15,6% în februarie, până la 2,55 miliarde de metri cubi, în vreme ce Lukoil a ajuns la 1,5 miliarde de metri cubi în acelaşi interval, în urcare cu 4,2%.

Producţia acestora este însă departe de cea a Gazprom, care extrage circa 40 de miliarde de metri cubi lunar. Între 2004 şi 2015 producţia Gazprom a scăzut însă de la 553 de miliarde de metri cubi anual la 418 miliarde, în vreme ce competitiorii săi au urcat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite