Potrivit sursei citate, departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. Astfel, luna trecută, grupul elveţian Zurich Insurance Group AG a decis să nu mai ofere servicii de asigurări pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2, transmite Agerpres.
"Munich Re Syndicate a emis o notificare de reziliere către Nord Stream 2", a anunţat un purtător de cuvânt, referindu-se la subsidiara Munich Re.
Munich Re nu a dorit să ofere detalii suplimentare privind decizia.
Reprezentanţii proiectului Nord Stream 2 au refuzat să comenteze decizia Munich Re, dar au precizat că este de datoria guvernelor europene şi a Comisiei să protejeze companiile europene de sancţiunile "contrare legilor internaţionale şi care interferează în suveranitatea politicii energetice".
Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova. Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia.
Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută, iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
11 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Jumătate din costul conductei ..este suportat de ruși ... Deci .. care jumătate ... cea din stânga sau cea din dreapta ..se consideră a fi teritoriu rusesc ??? :))) Dehh... un fel de Kaliningrad aflat sub apele mării ...
............ Nu cred ca vor lasa rusii nesanctionate sicanele care li se fac . Dar ... la momentul si in conditiile alese de ei . Ochii cat sarmaua !
Victor Nagy-Of,of si-un cartof!Rusii o sa le ia americanilor boii de la bicicleta.Vai de capul lor de americani,or sa vada ei ce vor pati rusii.
Janele ..... Rusia nu uita .... nici nu iarta . Sper sa mai vorbim . Eu nu o sa uit . O sa-ti reamintesc .
Anul trecut .... cand au prabusit pretul petrolului .... au lovit in Americani , i-au scos de pe piata globala .... europenii chiar au avut de castigat . Acum ....petrolul a ajuns iar peste 60 $ / baril .... castiga producatorii .... arabi , rusi , americani .... pierd consumatorii ....in special europeni ....dar si chinezi . Sauditii produc cam la 8-10$ / baril... rusii cam la 20-22 ... americanii pe la 40-45 .
Vezi toate comentariile (11)