Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Musk refuză plăţile cu bitcoin, motivând că se consumă prea multă energie. Ce altă criptomonedă este agreată

7
13 May 2021 09:10:01
Autor: Afrodita Cicovschi

Elon Musk a anunţat că Tesla a sistat vânzarea maşinilor sale electrice pe bitcoin, motivând că se consumă prea multă energie cu mineritul acestei criptomonede, acceptând însă o altă monedă virtuală. Anunţul a dus la scăderea bruscă a valorii bitcoin.

Miliardarul a motivat decizia Tesla de a renunţa la a mai accepta bitcoin prin faptul că în acest moment se consumă foarte multă energie pentru mineritul acestei criptomonede. Consumul de electricitate, obţinută şi prin ardere de cărbuni, este poluant, iar acest lucru contravine scopurilor declarate ale Tesla de a reduce poluarea, scriu startupcafe.ro şi biziday.ro.
 
„Tesla a suspendat cumpărarea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem îngrijoraţi de creşterea rapidă a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin şi pentru tranzacţii, mai ales de cărbune, care are cele mai rele emisii dintre toţi combustibilii. Criptomonedele sunt o idee bună din multe puncte de vedere şi credem că au un viitor promiţător, dar nu pot să vină la un cost uriaş pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin şi intenţionăm să îi folosim în tranzacţii imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabilă. De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puţin de 1% din energia pe care o consumă Bitcoin la o tranzacţie”  - a anunţat Musk pe Twitter.
 
În noaptea de miercuri spre joi, bitcoin a început brusc să scadă până la un nivel de 47.000 de dolari, iar apoi şi-a mai revenit puţin peste 50.000 de dolari pe unitate, cu fluctuaţii în jurul acestui prag. Bitcoin a avut, joi dimineaţa, scăderi de peste 12% în 24 de ore, la un moment dat, potrivit Coindesk. Preţul bitcoin îşi începuse căderea înainte de anunţul lui Elon Musk, dar a accelerat după acesta.
 
Cu două zile în urmă, el şi-a întrebat fanii, într-un sondaj pe Twitter, dacă vor ca Tesla să accepta plata în criptomoneda Dogecoin, iar rezultatul a fost 78,2% favorabil, din aproape 4 milioane de voturi. Asta după ce, sâmbătă, a făcut glume pe seama Dogecoin, la show-ul TV de satiră Saturday Night Live.
 
Reamintim că în primul trimestru al anului 2021, Tesla a cumpărat bitcoini de 1,5 miliarde de dolari. Anul acesta criptomoneda a crescut brusc, de la 29.000, la 1 ianuarie, până peste 64.000 de dolari, la jumătatea lunii aprilie.
 
Acum Musk spune că Tesla îşi va păstra deţinerile de Bitcoin, urmând să revină la planul de a accepta plăţile cu acesta imediat ce minatul monedei virtuale se va face pe surse verzi de energie.
 
Unele rapoarte arată că procesul de minare (rezolvarea unor calcule matematice complexe) utilizează la nivel monedial o energie comparabilă cu consumul unei ţări de dimensiunile Olandei, numai pentru Bitcoin. Cele mai multe “ferme” de Bitcoin sunt în China, care minează aproximativ 70% din producţia de Bitcoin. Aceştia folosesc energie regenerabilă, în principal hidro, în lunile ploioase de vară, dar şi combustibili fosili (cărbune) pentru restul anului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Adrian Foangǎ
13.05.2021, 09:28:16

Acum cateva luni, cand a cumparat bitcoin de 1,5 miliarde, nu se mai consuma energie multa?

-3 (11 voturi)
Adi Fatol
13.05.2021, 11:35:44

acuma si-a amintit ca el salveaza pamantul! stai ca merge pe marte si le face si la aia praf planeta

= aceeaşi mizerie
13.05.2021, 10:04:15

De fapt, intenţia musk-ului trebuie coroborată cu "achiziţia" lui recentă. El, de fapt, vrea să se "joace" cu această leţcaie virtuală, s-o crească, sau s-o scadă periodic, doar "din vorbe", iar el să facă profit din vînzarea/cumpărarea acesteia în "momente oportune". Nu-i prost omul, ci cei care pun botul la asemenea "investiţii"...

-4 (8 voturi)
Milu
13.05.2021, 10:27:42

Câtă ipocrizie la corporatiști, de la șefu ăl mare până la ultimul pălmaș. ,,Internetul consumă energie multă,,. Bă, da avioanele și automobilele cu care vă dați în sus și în jos zilnic din Paris, Roma, Bruxelles până în Miami, Tenerife, Maldive, ălea nu consumă, ălea nu poluează?... Mii de avioane cu destinații turistice în fiecare secundă în aer, sute de milioane de automobile în fiecare secundă pe șoselele planetei. Ele nu consumă, ele nu poluează?.. Aa, că se mai dau politicienii cu bicicleta sau trotineta 3 ore pe săptămână ca să le ia ochii și voturile la corporatiști asta e altă ipocrizie. Pentru că niciun corporatist sau politician nu ar refuza un city break avantajos cu...avionul.

-3 (9 voturi)
Popa Pius
13.05.2021, 10:52:11

Halal monedă dacă are asemenea fluctuații la fiecare bă.și.nă trasă de Musk sau alții ca el. Să-ți tot investești economiile în așa ceva, ca să ai motiv să te spînzuri...

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările