Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Norvegia măreşte exporturile de gaze naturale în Europa în contextul preţurilor record

2
21 Sep 2021 07:47:48
Autor: News.ro
Creşterea preţurilor la gaz a dus la o serie tensiuni pe alte pieţe, inclusiv o lipsă de dioxid de carbon, după ce instalaţiile de îngrăşăminte au fost nevoite să se închidă. FOTO Shutterstock
Creşterea preţurilor la gaz a dus la o serie tensiuni pe alte pieţe, inclusiv o lipsă de dioxid de carbon, după ce instalaţiile de îngrăşăminte au fost nevoite să se închidă. FOTO Shutterstock

Norvegia a acceptat luni să mărească exporturile de gaze naturale în Europa, în condiţiile în care preţurile angro record i-au determinat pe furnizorii din Marea Britanie să solicite sprijinul statului şi au provocat temeri legate de o criză a furnizării de alimente, transmite Reuters.

Preţurile angro ale gazelor au crescut puternic în ultimele luni, odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19 şi din cauza cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia, care au redus livrările în Europa, provocând un deficit de dioxid de carbon în industria alimentară.

Cele mai mari companii energetice britanie au cerut sprijinul guvernului pentru a contribui la acoperirea costurilor legate de preluarea clienţilor companiilor care şi-au încetat activitatea din cauza preţurilor foarte mari, au declarat surse din companii.

Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din Europa după grupul rus Gazprom, a anunţat luni că Norvegia permite creşterea cu 2 miliarde de metri cubi a exporturilor de gaze, de la exploatările Troll şi Oseberg, începând de la 1 octombrie.

Majorarea este echivalentă cu aproape 2% din exporturile anuale de gaze prin conducte ale Norvegiei, potrivit calculelor Reuters.

Secretarul britanic pentru Afaceri, Kwasi Kwarteng, a salutat acţiunea Norvegiei, care furnizează puţin sub o treime din gazele britanice, dar a încercat să-i liniştească pe consumatori că nu va exista criză.

„Avem o capacitate suficientă, o capacitate mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea şi nu ne aşteptăm să apară urgenţe de aprovizionare", a declarat Kwarteng Parlamentului.

El a spus că nu va avea loc o întoarce în anii '70, când Marea Britanie a fost afectată de întreruperile de curent care au făcut din economie ”bolnavul Europei”, cu săptămâni de lucru de trei zile şi oameni incapabili să-şi încălzească casele.

„Iarna aceasta nu se pune problema, dle preşedinte, să se stingă luminile sau ca oamenii să nu îşi poată încălzi casele", a asigurat ministrul.

Cu toate acestea, consumatorii europeni se confruntă cu perspectiva creşterii facturilor la încălzirea pe timpul iernii, din cauza unui cumul de factori globali care au ridicat întrebări cu privire la cât de vulnerabilă rămâne Europa la fluctuaţiile preţurilor globale la energie.

Preţurile de referinţă ale gazelor europene au crescut cu peste 250% din ianuarie din cauza stocurilor scăzute, a preţurilor ridicate ale carbonului din Uniunea Europeană, a cererii crescânde din Asia, a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, a producţiei reduse de energie regenerabilă şi a întreruperii activităţilor la centrale nucleare, pentru lucrări de înteţinere.

Creşterea preţurilor la gaz a dus la o serie tensiuni pe alte pieţe, inclusiv o lipsă de dioxid de carbon, după ce instalaţiile de îngrăşăminte au fost nevoite să se închidă.

Unii dintre procesatorii de carne din Marea Britanie vor rămâne în cinci zile fără dioxid de carbon, necesar înainte de sacrificarea animalelor, folosit, de asemenea, pentru a fabrica bere, cidru şi băuturi răcoritoare, forţându-i să oprească producţia, a avertizat şeful grupului de lobby al industriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ludwig
21.09.2021, 08:26:04

Zacamintele sunt partajate cu UK. Oricum norvegia toti banii stransi din vanzarea de petrol si gaze ii depune intr-un cont pentru ajutorarea pensionarilor. Zacamintele nu sunt mari, nu se compara cu rusia.

+10 (12 voturi)
Victor Nagy
21.09.2021, 08:51:40

.......... "Preţurile angro ale gazelor au crescut puternic în ultimele luni, odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19 şi din cauza cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia, care au redus livrările în Europa,... " "cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia," .... Deci aia , asiaticii au banii sa cumpere gaz lichefiat , care-i mult mai scump . Momentul adevarului in asa zisa lume dezvoltata , care in fapt rostogoleste datoriile , statele se imprumuta pentru a mentine un nivel de trai artificial ridicat ... se apropie . Bula ... se va sparge la un moment dat . Despre prabusirea Rusiei , Chinei ... ce se mai aude ? Alo , presa miluita , pupatori de americani ... nu aud nimic .

-10 (10 voturi)
Modifică Setările