Noul an debutează cu stângul. Bursele scad şi conflictul din Orientul Mijlociu se extinde în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea burselor din China cu 7%, care a antrenat activarea funcţiei automate de oprire a tranzacţiilor pentru a limita volatilitatea acţiunilor, a provocat reacţii în lanţ pe bursele din întreaga lume.

Ulterior optimismului din primele minute, au sosit informaţiile care aratău o economie chineză în pierdere de viteză, pentru a zecea lună consecutiv. A urmat o scădere lentă a principalelor burse chineze, care s-a accelerat pe parcursul zilei, până când tranzacţiile au fost oprite când deprecierea indicelui a atins maximul de cădere zilnic permis, de -7%.

Şi de parcă nu erau suficiente căderea burselor, moneda chineză, yuanul, s-a depreciat cu peste 0,6% până la 6,627 unităţi pentru un dolar. În ciuda acestei devalorizări accelerate banca centrală nu a intervenit pentru a sprijini yuanul.

Pieţele europene şi americane scad in linie cu cele chineze

Pieţele europene au urmat trendul descedent, scăderile de aici fiind mai reduse datorită indicatorilor economici mai buni în Europa. Activitatea industrială din zona euro s-a îmbunătăţit anul trecut în toate statele membre, capacităţile de producţie fiind mai bine utilizate.

Scăderile de pe bursele europene s-au situat în medie între 2 şi 3%. Şi obligaţiunile au pierdut, pe fondul aşteptărilor că guvernele vor fi nevoite să se împrumute mai mult, date fiind condiţiile economice volatile.

Anul acesta „va fi o replică a 2015, dar cu riscuri suplimentare” a declarat Peter Dixon, economist la Commerzbank. „Evoluţia economiei globale are fundamente slabe cu China care încetineşte şi incertitudini politice în economiile dezvlotate.”

Bursele americane au deschis şi ele pentru prima dată în 2016 cu scăderi semnificative, influenţate de evoluţiile negative din China şi Europa. Principalul indice Dow Jones industrial a pierdut 2% din valoare în primele minute de după deschiderea şedinţei de tranzacţionare, iar Standard&Poor’s 500 sc[dea cu 1,8%.

Suniţii şi şiiţi, la un pas de un razboi sângeros

Orientul Mijlociu s-a transformat într-un butoi cu pulbere, după ce în eweek-end, Arabia Saudită a executat unul dintre liderii religioşi respectaţi de minoritatea şiită.
Incendierea amsadei saudite de la Teheran a condus la ruperea relaţiilor diplomatice între Riad şi Teheran.

În Bahrein, stat aliat cu Arabia Saudită, minoritatea şiită a demonstrat violent, motiv pentru ca şi Bahreinul să-l expulzeze pe ambasadorul iranian. Emiratele Arabe Unite şi-au rechemat ambasadorul de la Teheran, Sudanul rupe relaţiile diplomatice cu Iranul, iar şiiţi irakieni au atacat moscheiile sunite din estul ţării.

Pericolul unui conflict de amploare între şiiţi şi suniţi este din ce în ce mai mare, cel mai pesimist scenariu fiind izbucnirea unui război între Iran şi Arabia Saudită. În cursul acestei zile, Reuters a anunţat că Arabia Saudită a rupt complet relaţiile comerciale cu Iranul.

Astfel, toate cursele aeriene între cele două ţări au fost oprite, iar cetăţenii saudiţi nu mai au dreptul de a călători în Iran. Singura excepţie este pentru cetăţenii iranieni care doresc să facă pelerinaje la locurile sfinte de la Mecca şi Medina.

Dacă luăm în calcul că de partea Arabiei Saudite se află SUA, iar Iranul este susţinut de Rusia, conflictul din Orientul Mijlociu este de natură de implica cele mai mari puteri miliatre ale lumii.

Bursele din estul Europei s-au înscris şi ele în tendinţa generală, indicele BET al Bursei de la Bucureşti scăzând cu 1,45%, iar cea de la Budepesta pierzând 1,35% la nivelul indicelui BUX.

Război comercial al Rusiei cu Ucraina şi Turcia

Mai aproape de noi, războiul comercial dintre Rusia şi ucraina ia amploare. Ucraina a impus embargou asupra importurilor de alimente ruseşti, după ce Moscova adoptase o măsură
similară vinerea trecută. Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia că provoacă „pierderi substanţiale” economiei ucrainene şi a promis că va răspunde cu aceeaşi monedă pentru fiecare măsură restrictivă adoptat la Kremlin.

În plus, Moscova a anunţat că va cere intrarea Ucrainei în incapacitate de plată, refuzând orice restructurare a datoriei de trei miliarde de euro pe care Kievul n-o mai poate returna. Procesul urmează să se desfăşoare la curtea intrenaţională de arbitraj comercial.

Turcia la rândul ei a ameninţat că va reclama Rusia la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru scanţiunile pe care i le-a impus Rusia. Acestea afectează turismul din Turcia, firmele de construcţii şi exportatorii de produse alimentare.

Reacţia Kremlinului vine după ce un avion de luptă Suhoi a fost doborât de aviaţia turcă în noiembrie. Ankara a refuzat să prezinte scuze pentru a aplana conflictul.

Rusia a interzis importul de fructe, legume, pui şi sare din Turcia; vânzarea de vacanţe în Turcia de către agenţii de turim ruseşti; proiectele de construcţii cu participarea firmelor turceşti; angajarea cetăţenilor turci în companii înregistrate în Rusia.

Sancţiunile vor avea un impact pe termen scurt, estimat de economişti la 10 miliarde de dolari în 2016. În plus Turcia depinde în proporţie de 55% de importurile de gaze naturale din Rusia şi 30% din necesarul de petrol al ţării.

Criza politică de la Chişinău se amplifică

Pentru România, evoluţia politică din Republica Moldova este încă un motiv de îngrijorare. Şedinţa de luni parlamentului de la Chişinău, în cadrul căreia urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

În cazul în care eşecul se repetă şi după nominalizarea de către preşedintele Nicolae Timofti a unui nou candidat pentru postul de premier, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

Prelungirea crizei politice de la Chişinău poate degenera în confruntări de stradă şi destabilizarea situaţiei socio-economice care se menţine într-un echilibru fragil. Deocamdată câştig de cauză au avut forţele pro-ruse, care urmează să nominalizeze un candidat pentru funcţia de premier.

2016 a inceput sub auspicii nefavorabile, dar să sperăm că va fi totuşi o excepţie de la Legea lui Murphey care spune că ceea ce începe prost se termină şi mai rău.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite