Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

NY Times: Donald Trump şi ginerele său Jared Kushner, suspectaţi că ar fi spălat bani prin Deutsche Bank

1
20 May 2019 10:33:51
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO AP
FOTO AP

Specialişti în prevenire spălării banilor de la Deutsche Bank au recomandat în 2016 şi 2017 ca mai multe tranzacţii ale unor entităţi controlate de preşedintele Donald Trump şi ginerele său Jared Kushner să fie raportate ca suspecte la o agenţie de combatere a delictelor federale, a relatat duminică publicaţia New York Times.

Mai mulţi foşti şi actuali angajaţi ai Deutsche Bank au spus că directorii băncii germane, care a împrumutat miliarde de dolari companiilor lui trump şi Kushner, au respins recomandările angajaţilor.
 
Potrivit New York Times, tranzacţiile, dintre care unele au implicat o fostă fundaţie a lui Trump, au declanşat alarme într-un sistem de computere care detectează activităţi ilegale, potrivit unor foşti angajaţi ai instituţiei financiare.
 
Membri ai personalului specializat în complianţă, care au analizat atunci tranzacţiile, au pregătit rapoarte despre aşa-numite activităţi suspecte despre care au considerat că ar trebui trimise la o divizie a Departamentului pentru Trezorerie care supraveghează delictele financiare, a arătat publicaţia.
 
Deutsche Bank a negat informaţiile. „Niciodată un investigator nu a fost împiedicat să cerceteze o activitate identificată ca posibil suspectă. Mai mult decât atât, sugestia că oricine a fost redistribuit sau concediat pentru a acoperi o îngrijorare referitoare la un client este în mod categoric falsă”, a anunţat banca într-un comunicat.
 
Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 1,5% în urma informaţiilor, înainte de deschiderea bursei din Frankfurt.
 
New York Times a relatat că angajaţii bancari au considerat decizia de a nu raporta tranzacţiile drept rezultatul unei abordări permisive a legislaţiei de prevenire a spălării banilor. Aceştia au afirmat că era o practică a directorilor băncii de a respinge rapoarte pentru a proteja relaţiile cu clienţii profitabili.
 
O angajată care a evaluat o parte din tranzacţii a spus că a fost concediată anul trecut, după ce a pus sub semnul întrebării practicile băncii.
 
Un purtător de cuvânt al Trump Organization a declarat pentru Reuters că ”articolul este un nonsens.
 
”Nu avem cunoştinţă despre avertismente legate de tranzacţiile cu Deutsche Bank. De fapt, nu avem conturi operaţionale la Deutsche Bank”, a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a calificat acuzaţiile ca fiind ”inventate şi complet false”.
 
Oficiali ai Deutsche Bank şi ai Kushner Companies nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.
 
Potrivit New York Times, natura tranzacţiilor nu este clară. Unele dintre aceste tranzacţii au implicat transferuri de bani către şi dinspre entităţi sau persoane din străinătate, pe care angajaţii băncii le-au considerat suspecte.
 
Informaţiile au ieşit la iveală într-o perioadă în care autorităţi din Congres şi statul New York investighează relaţia dintre Trump, familia sa şi Deutsche Bank şi cer documente legate de orice activitate suspectă.
 
Trump a început o acţiune în justiţie pentru a bloca citaţiile Camerei Reprezentanţilor care solicită datele sale financiare care au fost trimise către Deutsche Bank, Capital One Financial şi firma de contabilitate Mazars.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

marius cristian
20.05.2019, 10:51:04

ofensiva neo-sexo-marxista a democratilor continua pe alt front ce nu s-a reusit prin gogorita sfruntata cu amestecul rusesc in alegeri .... Trump-eta trebuie sicanat pana-n panzele albe doar-doar i-or scadea sansele la alegerile de anul viitor.

-1 (1 vot)