Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Oficial de la Casa Albă: G7 le va cere miniştrilor să lucreze de urgenţă la elaborarea unei plafonări a preţului petrolului rusesc

0
28 Jun 2022 13:25:57
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, urmează să lanseze acţiuni în vederea implemenătrii unui mecansim de plafonare a preţului petrolului rusesc, cu scopul a lovi astfel o importantă sursă de venit a Moscovei, anunţă un oficial de la Casa Albă, relatează AFP.

G7 „le va cere miniştrlor să lucreze de urgenţă la elaborarea unei plafonări a preţului petrolului, consultând ţări terţe şi sectorul privat, cu scopul de a implementa o astfel de plafonare”, a dat asigurări acest oficial, cu câteva ore înainte de încheierea summitului, transmite News.ro.
 
Comunicatul final al reuniunii, care se desfăşoară în sudul Germaniei, urmează să includă un acord - de principiu - privind crearea acestui mecanism - fără precedent şi complex - care să împiedice Rusia să-şi vândă petrolul peste un anumit preţ.
 
Ajungerea la un consens în acest subiect ar fi „un pas înainte destul de spectaculos” şi „unul dintre rezultatele cele mai semnificative” ale G7, aprecia luni principalul consilier diplomatic al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.
 
El a recunoscut însă dificultatea tehnică a unui astfel de proiect.
 
„Nu este un lucru pe care să-l scoatem din sertar ca şi cum ar fi o metodă deja testată şi aprobată. Acesta este un concept nou”, sublinia el.
 
Această complexitate este subliniată, de asemenea, de către specialişti din sectorul energetic.
 
Sectorul privat - mai ales profesioniştii din sectoarele asigurărilor şi transportului - urmează să fie implicaţi în acest mecanism.
 
Problema dacă şi cum să fie sancţionate hidrocarburile ruse este - de lansarea invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin - una dintre cele mai spinoase ale Occidentului, în contextul în care tarifele energiei au crescut vertiginos şi afectează puterea de cumpărare a gopsodăriilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările