Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

OMC prevede o creştere lentă, în lume, a comerţului cu mărfuri, în viitorul apropiat

0
23 May 2022 22:38:11
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a menţionat că războiul din Ucraina şi blocajele legate de pandemie, din China, constituie oprelişti importante pentru comerţul global, în prima jumătate a anului 2022.

Ratele de creştere a comerţului global pe termen scurt vor rămâne scăzute din cauza evenimentelor din Ucraina şi a blocajelor anti-COVID din China. Aceasta este concluzia la care a ajuns secretariatul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a publicat luni, la Geneva, datele trimestriale ale indicatorului comerţului de mărfuri. Acest indicator este acum de 99 de puncte pe o scară de o sută de puncte, ceea ce este puţin mai mare decât cifra din februarie (98,7 puncte).

După cum a menţionat OMC, „conflictul din Ucraina şi recentele blocaje din China legate de pandemie par să împiedice comerţul global cu mărfuri în prima jumătate a anului 2022”. Barometrul de tranzacţionare cu mărfuri este „acum la 99 de puncte, puţin sub linia de bază de 100 de puncte”. Acest lucru dă motive pentru a concluziona că există „o creştere lentăşi continuă a comerţului cu mărfuri”.

Potrivit experţilor OMC, „cele mai recente prognoze reduc optimismul manifestat anterior”, care a fost exprimat la momentul publicării datelor barometrului din februarie.

Potrivit estimărilor din februarie, „comerţul s-ar putea apropia de un punct de cotitură şi se aşteaptă o creştere puternică în viitorul apropiat”. Organizaţia nu exclude ca expansiunea aşteptată să nu fi avut loc din cauza evenimentelor din Ucraina, care la sfârşitul lunii februarie „au provocat o creştere bruscă a preţurilor la alimente şi energie, care este de obicei asociată cu o reducere a veniturilor reale şi o scădere a ritmului de expansiune economică." „Impunerea unor blocaje majore în China pentru a combate noul focar de COVID-19 a condus la noi întreruperi în comerţ şi producţie”, a spus organizaţia.

Dintre componentele barometrului din luna mai, un nivel deosebit de scăzut este caracteristic traficului maritim de containere (95 de puncte). Majoritatea celorlalte componente sunt aproape de 100 de puncte. Acestea sunt, în special, mărfurile aeriene (99,9), comenzile de export (101,2) şi materiile prime (99,5).

În aprilie, OMC şi-a revizuit în jos previziunile privind creşterea comerţului mondial de mărfuri în 2022, publicate în octombrie anul trecut (de la 4,7% la 3%). Potrivit experţilor, indicaţiile actuale ale barometrului sunt „în general în concordanţă cu prognozele din aprilie”.

„Barometrul comerţului cu mărfuri”, a explicat OMC, reflectă „o traiectorie în timp real a comerţului cu mărfuri în raport cu tendinţele recente”. Acesta este principalul indicator care semnalează o schimbare în evoluţia comerţului mondial, cu două-trei luni înainte de publicarea statisticilor privind volumul comerţului global. Dacă indicatorul este egal cu 100 de puncte, atunci aceasta înseamnă că „dezvoltarea comerţului” aşteptată este în conformitate cu tendinţele recente. Un indicator peste 100 de puncte oferă motive pentru a prezice o accelerare a ritmului de expansiunea a comerţului, iar sub 100 - o slăbire a respectivului ritm.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările