Orange şi Deutsche Telekom au purtat anul trecut discuţii pentru a crea un gigant telecom european, dar au abandonat planul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deutsche Telekom şi Orange au purtat anul trecut discuţii de fuziune, pentru a forma un gigant telecom franco-german, însă ideea a căzut din cauză că nu a fost posibil ca cele două companii să fie puse pe picior de egalitate, a spus pentru Reuters o sursă apropiată de situaţie.

Printre barierele care au dus la eşuarea fuziunii sunt că Deutsche Telekom este mai mare decât Orange, că există suprapuneri ale celor două afaceri în anumite ţări, precum în România şi că lucrurile au fi fost complicate foarte mult şi de politică.

Guvernele german şi francez deţin mize considerabile în companiile respective, iar sursa citată a declarat pentru Reuters că discuţiile s-au încheiat înainte ca orice bancă să fie mandatată să lucreze la o înţelegere.

„A fost studiată de echipe interne. Dar oamenii au ajuns rapid la concluzia că nu se poate face nimic, deoarece Deutsche Telekom este mult mai mare decât Orange”, a spus sursa.

Un joint venture între Orange şi Deutsche Telekom şi unele suprapuneri în Polonia, Slovacia şi România reduc de asemenea logica pentru o astfel de afacere, iar lucrurile ar fi fost complicate şi mai mult de politică, spun analiştii de la Bernstein.

„Unde ar fi sediul central? Cine ar prelua roluri de conducere la nivel de consiliu şi la nivel executiv şi cum ar fi menţinut un echilibru franco-german în timp?”, au scris aceştia într-o notă de informare.

„Problema este acum închisă”, a adăugat sursa. Ziarul Le Monde a scris că negocierile au avut loc între lunile mai şi septembrie.

Deutsche Telekom şi Orange au refuzat să comenteze, potrivit Reuters.

Industria europeană a telecomunicaţiilor este foarte fragmentată în comparaţie cu piaţa din SUA, împiedicând eforturile companiilor de a creşte investiţiile într-un moment în care se confruntă cu o concurenţă sporită din partea jucătorilor de internet precum Amazon şi Netflix.

O sursă bancară, conştientă de discuţii, a declarat că Orange şi Deutsche Telekom discută de mai mulţi ani şi că ultima rundă a urmat alegerilor din 7 mai pentru preşedinţia franceză, când a fost ales Emmanuel Macron, a cărui politică este prietenoasă faţă de mediul de afaceri.

Macron, fost bancher de investiţii, a cerut mai multe fuziuni transfrontaliere pentru a stimula competitivitatea Europei în industriile globalizate şi a susţinut un acord politic sensibil care a dus la o fuziune între afacerile feroviare ale filialei germane a Siemens şi a grupului francez Alstom.

Pe fondul unei reînnoiri a presiunii franco-germane de aprofundare a cooperării europene în chestiuni de la industrie până la apărare în zona euro, sursa bancară a spus că nu ar putea fi exclusă încă o rundă de discuţii în acest an.

Dar sursa menţionată a spus că o asociere pare puţin probabilă, deoarece mărimea actuală a Deutsche Telekom a însemnat că orice tranzacţie ar fi structurată ca o preluare integrală a Orange şi că Parisul nu era încă pregătit să renunţe la campionul său de telecomunicaţii.

Deutsche Telekom are în prezent o valoare de piaţă de aproximativ 70 de miliarde de euro, în comparaţie cu aproximativ 40 de miliarde de euro cât are Orange.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite