Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acuzată de corupţie. Un mare producător de tutun cere noii conduceri să nu menţină campaniile antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMS este acuzată de corupţie, de practici incorecte şi de acţiuni controversate precum organizarea de campanii antifumat în Siria, premierea dictaturii din Turkmenistan pentru interzicerea vânzării produselor din tutun. JTI cere noii conduceri să nu menţină campania antifumat şi interdicţiile impuse ţigaretelor electronice.

Una dintre cele mai mari companii multinaţionale de tutun, prezentă în peste 120 de ţări, inclusiv România, cere noii conduceri a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să nu menţină campania antifumat şi să analizeze cu seriozitate practicile incorecte şi actele de corupţie de care este acuzată fosta conducere a OMS.

„Aflată în faţa unor acuzaţii de corupţie, practici incorecte şi acţiuni controversate (organizarea de campanii antifumat în Siria, premierea dictaturii din Turkmenistan pentru interzicerea vânzării produselor din tutun etc.), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat recent o nouă conducere. JTI speră ca noul Director general să analizeze serios abuzurile OMS din ultimii ani  şi să aibă in vedere pe mai departe trei elemente fundamentale fără de care nu există normalitate în orice societate: transparenţa, dezvoltarea durabilă şi inovaţia”, a comunicat Japan Tobacco International JTI duminică dimineaţă.

Transparenţă „opacă”

Producătorul de ţigarete atrage atenţia că „OMS a creat o cultură a cenzurii şi a excluderii”. 

„În cadrul ultimei conferinţe OMS a Părţilor din Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), dezbaterile „deschise” au avut loc în spatele uşilor închise, fără jurnalişti şi fără public! Această abordare contravine flagrant principiilor fundamentale ale Naţiunilor Unite, din care OMS face parte. Orice persoană sau organizaţie care se consultă cu oricine din sectorul tutunului, inclusiv reprezentanţii guvernului şi experţii acreditaţi în domeniu, se află în vizorul OMS. Mai mult, OMS pune presiune şi pe alte organizaţii, în special Agenţii ale Naţiunilor Unite, solicitându-le să adopte aceeaşi abordare dogmatică. În consecinţă, nu este o surpriză că cei trei candidaţi la conducerea OMS au avut ca temă principală a campaniilor lor transparenţa. Ne aşteptăm ca noul Director general să pună capăt acestei culturi a secretomaniei”, con sideră producătorul.

Obiectiv: intimidarea guvernelor

În ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, producătorul de ţigarete arată că OMS s-a rupt de realităţile lumii înconjurătoare şi a făcut din lupta împotriva fumatului, dar mai ales împotriva industriei legale a tutunului, cel mai important scop al activităţilor sale. 

„Intimidând cultivatorii de tutun şi guvernele, astfel încât să-i fie urmate orbeşte tacticile de excludere, OMS a periclitat multe programe, care îndeplinesc Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite, menite să îmbunătăţească viaţa cultivatorilor din ţările sărace. Este esenţial ca noua conducere a OMS să recunoască experienţa valoroasă, resursele şi rigurozitatea pe care companiile legale pot şi ar trebui să le pună la dispoziţia comunităţilor în mijlocul cărora îşi desfăşoară activitatea”, susţine JTI.

Ţigaretele electronice, interzise deşi nu conţin tutun

Nici în ceea ce priveşte inovaţia lucrurile nu stau mai bine, JTI acuzând CCCT din cadrul OMS că recomandă în continnuare interzicerea sau restricţionarea ţigaretelor electronice, chiar dacă aceste produse nu conţin tutun şi au potenţialul de a reduce riscurile asupra sănătăţii. 

„OMS s-a transformat într-o organizaţie guvernată de ideologie, angajată în lupta împotriva afacerilor legale, a cultivatorilor de tutun şi a vaper-ilor, în loc să fie deschisă şi să observe meritul iniţiativelor care dau rezultate reale. Sperăm ca noul Director general al OMS să se întoarcă la obiectivele iniţiale legate de sănătatea publică, să acţioneze transparent, să privească obiectiv problemele globale şi să accepte că inovaţia produselor de nouă generaţie poate fi de ajutor scopului organizaţiei”, a declarat Michelle McKeown, Corporate Communications Vice President, JTI.

Potrivit acestuia, deşi sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României, „Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiştilor antitutun şi a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătăţii, mânaţi cu toţii de ideologia OMS”. 

„Aceştia au urmat o agenda paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianţii au avut la dispoziţie numai şase luni, in loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate şi nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianţi au achiziţionat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse vor trebui recuperate de la buget accizele plătite. Aşadar, pierd şi plătesc producătorii, comercianţii, statul, nu experţii şi activiştii care au întârziat transpunerea din dorinţa de a sabota industria tutunului. Aceştia îşi văd mai departe liniştiţi de simpozioane anti-tutun, potrivit instrucţiunilor OMS”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite