Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Panică în SUA pe piaţa carburanţilor: Americanii, rugaţi să nu mai care benzină cu punga de plastic

2
13 May 2021 08:57:25
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto CNN
Foto CNN

Criza de combustibil din sud-estul SUA, provocată de atacul cibernetic asupra firmei Colonial Pipelice, care gestionează aproape 9 mii de kilometri de conducte, i-a determinat pe americani să aibă reacţii ciudate. „ANPC”-ul lor le cere deja să nu mai care benzina cu punga de plastic.

Autoritatea pentru protecţia consumatorilor din SUA i-a avertizat miercuri pe americani să nu transporte benzină în pungi de plastic, în contextul în care problemele de aprovizionare cu combustibili s-au agravat pentru a şasea zi iar consumatorii au intrat în panică, transmite Reuters.
 
"Nu umpleţi pungile de plastic cu benzină. Utilizaţi numai recipiente autorizate pentru combustibili", se arată într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al U.S. Consumer Product Safety Commission.
 
Criza de combustibili s-a agravat miercuri în zona de sud-est a SUA în condiţiile în care benzinăriile din unele oraşe au rămas fără benzină. Această criză de aprovizionare, agravată de achiziţiile de panică, a provocat cozi lungi şi preţuri mari la pompă înaintea vacanţei de Memorial Day, la finele acestei luni, care în mod tradiţional marchează debutul sezonului estival când utilizarea automobilelor atinge un nivel de vârf.
 
Potrivit datelor furnizate de asociaţia automobiliştilor americani (AAA), miercuri, preţul mediu la nivel naţional de comercializare a benzinei a urcat până la 3,008 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.), cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. În paralel, automobiliştii panicaţi au luat cu asalt benzinăriile în mai multe state, astfel că în unele localităţi din statele Carolina de Sud, Florida şi Carolina de Nord, peste 70% din benzinării au declarat că au rămas fără benzină.
 
Începând de vinerea trecută, firma Colonial Pipeline şi-a închis reţeaua de oleoducte cu o lungime de 8.850 de kilometri care este utilizată pentru a transporta carburanţi, inclusiv benzină, motorină şi combustibil pentru avioane, în ideea de a-şi proteja sistemele informatice.
 
Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanţi din SUA, conectează rafinăriile din zona Golfului Mexic cu centrele urbane din Atlanta şi până în New York. Într-o zi normală, compania transportă 2,5 milioane de barili (105 milioane de galoane) de combustibili, o cantitate care depăşeşte întregul consum al Germaniei.
 
Chiar dacă întreaga reţea de conducte a firmei Colonial ar fi repusă în funcţiune ar fi nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca benzina depozitată în zona Houston să ajungă la benzinăriile de pe coasta de est a SUA. În cazul motorinei şi combustibilului pentru avioane, durata tranzitului este chiar mai mare, aproximativ 19 zile, pentru că au o densitate mai mare şi se mişcă mai greu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
13.05.2021, 09:18:44

Deci prețul benzinei în SUA rămâne cam la jumătate față de prețul la noi! Ei n-au nevoie de accize, ca să plătească pensii speciale, pensionari de 40-50 de ani, salarii la stat cât 100 de salarii minime, firme de stat ce lucrează în pierdere, de unde plătesc toate astea dacă nu pun accize grase și pe combustibili?

-4 (6 voturi)
gigi banateanul
13.05.2021, 09:22:23

Le-au mai tras-o hackerii inca o data !!! Ha, ha, ha, Cel mai dezvoltat stat de pe glob..ca asa zic ei ca sunt ! Dar trece si asa...vor uita repede !!! PS Pentru prosti trebuie retinuta informatia acesta : 1 litru de benzina costa 3,2 lei !!!!!!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările