Paradisurile fiscale înghit 34.000 de miliarde de dolari. Un grup de economişti solicită abolirea acestora - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de miliarde de dolari sunt mişcate dintr-un paradis fiscal în altul, iar sumele au crescut puternic în ultimii ani, potrivit unui studiu realiat de către profesorul James Henry, de la Universitatea Colombia. Astfel, 34.000 de miliarde de dolari sunt acum ţinute în conturi offshore, faţă de 12.000 de miliarde în 2014 şi 9.000 în anul 2010, potrivit studiului, realizat pentru organizaţia Tax Justice Network.

Revelaţiile vin la doar câteva săptămâni de la declanşarea scandalului Panama Papers, care a arătat cât de întinse sunt aceste practici. 

„Aveţi evazioniştii fiscali într-un colţ, traficanţii de arme în altul, cleptocraţii aici. De asemenea, mai sunt şi cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spălare de bani sau fraudă“, a spus Henry, citat de „The Guardian“.

Studiul, la care James Henry a lucrat timp de 18 luni, arată că ruşii ţin peste graniţă peste 3.000 de miliarde de dolari, în vreme ce chinezii „doar“ 1.200 de miliarde.

O coaliţie a peste 300 dintre cei mai cunoscuţi economişti ai lumii, între care Jeffrey Sachs – director la Institutul Pământului din cadrul Universităţii Colombia şi consilier al secretarului general ONU Ban Ki-moon, şi Olivier Blanchard – fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), au redactat în această săptămână o scrisoare liderilor mondiali în care cereau abolirea paradisurilor fiscale. Argumentul? Acestea nu au nicio justificare economică.

Cel mai mare „paradis fiscal“ este Elveţia, stat în care se estimează că se găsesc peste 6.500 de miliarde de dolari ascunşi, în vreme ce altele vin puternic din urmă, precum Hong Kong, unde se găsesc peste 2.100 de miliarde de dolari. 

Mai mult, chiar SUA este un mare paradis fiscal, cu peste 800 de miliarde de dolari depozitate în special în statul Delaware, dar şi în Nevada, Dakota de Sud şi Wyoming. SUA se găsesc chiar în topul planetar al opacităţii pe poziţia a treia după Elveţia şi Hong Kong, deşi Fiscul american este celebru pentru modul în care îi vânează pe americanii care îşi ascund averile în alte state.

Ca repartizare geografică, Europa este împânzită de astfel de zone opace, pe lângă Elveţia fiind celebru şi exemplul Luxemburgului. De altfel, în urmă cu doi ani a avut loc o altă scurgere celebră de informaţii privind evaziunea fiscală, numită Lux Leaks. Comisia Europeană a declarat deja ilegale o serie de aranjamente între guvernul din Luxemburg şi grupurile Fiat Chrysler şi Starbucks.

Tot în Europa se mai găsesc şi principatul Lichtenstein, Monaco, dar şi teritoriile britanice Guernsey, Jersey şi Insula Man.

De altfel, Marea Britanie are astfel de posesiuni şi într-o altă regiune a lumii înţesată de astfel de paradisuri fiscale, respectiv Caraibele.

Aici regăsim Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Bermude, Anguilla, Insulele Turks & Caicos (toate posesiuni britanice de peste mări), teritorii precum Antilele Olandeze, dar şi state precum Bahamas, Belize, Panama, Costa Rica şi Aruba.

În fine, un alt mare centru offshore, o constituie zona Pacificului de Vest, unde se regăsesc atât Singapore şi Hong Kong – două centre financiare importante ale Asiei, dar şi Samoa, Vanuatu, Nauru, Insulele Cook, Insulele Marshal sau chiar Filipine.

paradisuri fiscale
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite