Parlamentul European a adoptat noi reguli privind creditele imobiliare. Beneficiarii împrumuturilor vor fi mai bine informaţi asupra riscurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii europeni au adoptat marţi, cu o largă majoritate, un ansamblu de reguli destinate împrumuturilor imobiliare, menite să protejeze şi să informeze beneficiarii în privinţa riscurilor şi să evite declanşarea unor noi crize provocate de bule speculative.

Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 împotrivă şi 31 de abţineri. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de Consiliul European, relatează AFP, citată de Mediafax.

Comisia Europeană a propus măsurile în martie 2011, pentru ca europenii care cumpără locuinţe prin credit să fie mai bine informaţi în privinţa riscurilor, în urma crizei împrumuturilor subprime din SUA care a stat la originea crizei financiare mondiale. Crizele din Irlanda şi Spania au fost şi ele declanşate de spargerea unor bule speculative pe pieţele imobiliare.

Textul adoptat marţi de Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, prevede în principal ca posibilii beneficiari ai creditelor imobiliare să primească fişe tehnice standardizate care să conţină o serie de informaţii obligatorii, în special referitoare la dobânzile aplicate şi riscuri, pentru a putea face comparaţii.

Companiile de credit vor evalua capacitatea clientului de rambursare a împrumutului şi se vor abţine să îi acorde finanţare dacă beneficiarul riscă să aibă dificultăţi de rambursare a acestuia.

Proiectul aprobat de Parlamentul European prevede că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va putea ancheta eventualele încălcări a acestor reguli sau incapacitatea de a le pune în aplicare şi să ceară autorităţilor competente din statele membre soluţii pentru remedierea deficienţelor. 

Comisarul însărcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a salutat, într-un comunicat, votul din Parlamentul European, el apreciind că noile reguli vor reface încrederea consumatorilor.


Mai puteţi citi: 

Creditarea va fi reluată, dar numai în Europa. În România, băncile vor relansa împrumuturile abia din toamna anului viitor, crede şeful Supravegherii din BNR. Creditarea nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Pe de altă parte, un studiu al Ernst&Young arată că în UE creditarea se va revigora.

Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Încă o problemă în sistemul financiar: băncile trimit acasă banii deponenţilor, nu pe cei din rambursările la credite. Banca Naţională a României (BNR) a constatat, în urma unor verificări, că băncile străine din România scot din ţara noastră mai mulţi bani din surse atrase şi nu din credite rambursate, a a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite