Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

„Pedeapsa” Rusiei pentru Helsinki. Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt

3
21 May 2022 09:34:19
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Gazul, a adăugat compania într-un comunicat, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de gaz la export să fie făcute în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anunţat marţi că solicită un arbitraj în justiţie. Vineri, acesta a fost informat de către Gazprom despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile "în mod normal".

Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

plavanu al xxv-lea
21.05.2022, 10:06:20

„Pedeapsa” Rusiei pentru Helsinki. Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt MARE BRANZA. FINLANDEJJJIII SUNT OBISNUITI CU FRIGUL NU PIERD NIMIC SI APOI E MAI IMPORTANT SA ARATE CA SUNT DE PARTEA UCRAINEI SI A ZELENSKIULUI. BRAVO VOUA FINLANDEJIILOR. SE POATE SI FARA GAZUL RUSESC, MAI PUNETI PE VOI VREO 2-3 STRATURI DE OMAT (CA ZAPADA E UN BUN IZOLATOR ) SA VA TINA DE CALD. HAI CA SE POATE.

-10 (16 voturi)
BYBY BYBYKU
21.05.2022, 11:44:50

traiul bun incepe sa se duca de rapa si in Scandinavia.

0 (4 voturi)
OmTacut2
21.05.2022, 14:58:27

Sa fim serioși, ii doare pe finlandezi in copita renului lu' Mos Crăciun de aceste "pedepse". Din păcate, Rusia a reușit prin declasarea invaziei Ucrainei sa introducă Finlanda si Suedia in NATO. Ca observație, Suedia a fost neutra timp de 207 ani, pana in 2022.

-1 (1 vot)
Modifică Setările