Decizie istorică: Mexic spune adio monopolului Pemex în extracţia petrolului. Guvernul vrea fond suveran, pe modelul Norvegiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul mexican a ajuns la un acord cu principalul partid de opoziţie în privinţa eliminării monopolul de 75 de ani al companiei petroliere de stat Petróleos Mexicanos (Pemex).

Partidul de la guvernare, PRI, şi principalul opozant, PAN, au suficiente voturi pentru a asigura majoritatea de două treimi necesară modificării constituţiei.

Mexic a naţionalizat în 1938 industria petrolului, considerată în prezent un simbol al mândriei naţionale şi suveranităţii. Ţara este al nouălea mare producător de petrol din lume şi deţine, potrivit unor estimări, rezerve de gaze de şist situate pe locul al patrulea la nivel global.

Reforma în energie reprezintă principala propunere a preşedintelui Enrique Peña Nieto, în încercarea de a stimula creşterea economică şi de a majora producţia de petrol, în stagnare la circa 2,5 milioane de barili pe zi în ultimii ani.

Companiile private puteau activa în sectorul petrolier doar pe partea de servicii, sub contract cu Pemex. Noua legislaţie va permite statului să intre în diverse forme de parteneriat cu investitori privaţi, precum împărţirea producţiei, a profitului sau licenţiere în schimbul plăţii de taxe şi redevenţe.

Statul va înfiinţa, de asemenea, un fond suveran finanţat din venituri din petrol similar celui al Norvegiei.

Mai puteţi citi:

România, învaţă de aici! Studiu de caz asupra exploatării bogăţiilor naturale: Canada versus Norvegia

Contractele se pot negocia "la sange", cu redevente de peste 50% in favoarea statului, nu 5-6%. Este o lectie pe care ar trebui sa o stie si guvernantii romani, economistii si mai ales cei implicati in negocierile privind exploatarile de resurse naturale de pe teritoriul tarii.

OPEC-ul gazelor nu crede-n lacrimi: exportatorii cer contracte pe termen lung, care ar garanta „preţuri corecte” şi securitate energetică

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat, la Moscova, o declaraţie de susţinere a preţurilor bazate pe contracte de furnizare pe termen lung, indexate la preţul petrolului, care ar garanta „preţuri corecte”, scrie AFP.

„Banca” Norvegia începe să tragă sforile în industria europeană

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, intenţionează să se implice mult mai activ în administrarea companiilor la care este acţionar. Finanţat din operaţiunile de exploatare a ţiţeiului, fondul a transformat Norvegia mai întâi în „bancă” pentru alte ţări cu economii vulnerabile, iar acum îi pavează calea către conducerea marilor companii cu operaţiuni din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite