Peste 2.000 de milionari din SUA au beneficiat de ajutor de şomaj în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 2.000 de milionari americani au beneficiat de ajutoare de şomaj    FOTO: Shutterstock
Aproximativ 2.000 de milionari americani au beneficiat de ajutoare de şomaj    FOTO: Shutterstock

Peste 2.000 de americani cu un venit anual pe familie care depăşeşte un milion de dolari au primit în 2009 ajutor de şomaj, potrivit unui raport realizat de Serviciul de Cercetare al Congresului Statelor Unite ale Amercii.

Republicanii din Congres au profitat de aceste informaţii şi au solicitat ca ajutoarele de şomaj pentru milionari să fie sistate, reprezentând o măsură de reducere a datoriei naţionale, relatează agenţia de ştiri Bloomberg. Ei au înaintat o propunere similară şi anul trecut.

Peste 2.360 de milionari au primit în 2009 ajutor de şomaj de 20,8 milioane de dolari, informează publicaţia ”The Huffington Post”. Această valoare reprezintă doar 0,02% din totalul sumelor alocate pentru ajutoare de şomaj, iar numărul milionarilor  care au beneficiat de ajutor reprezintă un procent de 0,02% din totalul beneficiarilor, potrivit raportului. 

Chiar dacă ajutoarele de şomaj pentru milionari ar fi eliminate, această acţiune nu ar diminua prea mult deficitul bugetar federal, care atinge 1.000 de miliarde de dolari.  

Specialiştii sunt de părere că aceste ajutoare sunt importante pentru şomeri, oferindu-le timp suficient pentru a-şi găsi un loc de muncă potrivit calificării şi experienţei. Ajutoarele de şomaj ajung, în cea mai mare parte, la persoane care nu sunt bogate. Peste nouă din zece şomeri care au primit ajutor de şomaj în 2009 au locuit în gospodării al căror venit era mai mic de 100.000 de dolari pe an, este precizat în raport. Aceşti beneficiari au primit 90% din totalul ajutorelor de şomaj acordate în anul 2009. 

Între timp, americanii înstăriţi au beneficiat de o mulţime de alte forme de sprijin pe care parlamentarii republicani încearcă să le protejeze. De exemplu, rata de impozitare a câştigurilor de capital este de doar 15%, mai puţin de jumătate din rata de impozitare a profitului în valoare de 35%. Drept consecinţă, mulţi muncitori din clasa de mijloc sunt impozitaţi cu un procent mai mare decât milionarii şi miliardarii care obţin un venit pasiv din investiţiile făcute.

În plus, reducerile fiscale din perioada mandatului Bush, care în cea mai mare parte i-au susţinut pe cei bogaţi, ar ar costa SUA aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în deceniul următor dacă acest sistem de reduceri ar fi prelungit, conform Biroului pentru Buget al Congresului. 

În general, sistemul american de impozitare nu este foarte progresiv: cei mai bogaţi americani (procentul de 1% din populaţie) au o rată totală de impozitare de 29%, în timp ce 20% dintre americani  - clasa de mijloc - au o rată de impozitare de 25%, potrivit Citizens for Tax Justice, o organizaţie de cercetare specializată în fiscalitate. 

Politicienii republicani au propus menţinerea acestor impozite mici pentru bogaţi, inclusiv prelungirea tuturor reducerilor fiscale adoptate în perioada mandatului Bush. Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, a propus reduceri suplimentare de taxe aplicate asupra veniturilor din investiţii şi eliminarea impozitului pe bunuri, măsuri de care ar putea beneficia, în mod disproporţionat, cei bogaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite