Petrolul s-a apropiat de preţul maxim din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolul se scumpeste pe fondul discuţiilor dintre OPEC şi Rusia Foto Guliver/Getty Images
Petrolul se scumpeste pe fondul discuţiilor dintre OPEC şi Rusia Foto Guliver/Getty Images

Cotaţiile petrolului au urcat joi peste pragul de 41 de dolari pe baril, tranzacţionându-se aproape de maximul din 2016, pe fondul informaţiilor că marii producători de ţiţei se vor întâlni luna viitoare pentru a discuta măsuri de susţinere a preţului, transmite Reuters.

Atât producătorii din OPEC cît şi cei din afara organizaţiei, inclusiv cei mai mari exportatori, Arabia Saudită şi Rusia, vor discuta pe 17 aprilie în Qatar pentru a-şi îngheţa producţiile.

Ţiţeiul Brent se tranzacţiona la 41,34 dolari pe baril la ora 17. Aceasta reprezintă o creştere de 51% faţă de minimul ultimilor 12 ani, 27,1 dolari, atins în luna ianuarie şi aproape de valoare maximă de 41,48 dolari de pe 8 martie.

Pe piaţa americană sortimentul WTI urcase cu 91 de cenţi la 39,37 dolari pe baril. „Piaţa este stabilă momentan iar dolarul îi asigură un sprijin suplimentar“, a declarat Olivier Jakob, analist la Petromatrix pentru Reuters. „Este dificil acum să ne imaginăm că piaţa va reveni la minimele anului“, a adăugat el.

Fed a SUA a păstrat miercuri dobânda de referinţă la 0,25-0,5%, în linie cu aşteptările pieţelor, însă a revizuit în scădere estimarea privind rata dobânzii la final de an, de la 1,4% la 0,9%. Instituţia anticipează creşterea dobânzii cheie în doar două etape în 2016, faţă de patru majorări anticipate anterior.

Dolarul a slăbit faţă de celelalte valute după anunţul făcut de Fed care a anulat aşteptările investitorilor pentru o majorare a dobânzii de politică monetară în luna iunie.

Creşterea dobânzilor în SUA duce la aprecierea monedei americane, ceea ce se reflectă în reducerea cotaţiilor aurului negru, exprimate în dolari. Pe de altă parte, dobânzile scăzute fac ca investitorii să se orienteze spre active mai riscante.

Reuniunea producătorilor vine după discuţiile preliminare din februarie dintre Arabia Saudită. Rusia, Qatar şi Venezuela în februarie, care au vizat îngheţarea producţiei la valorile actuale pentru a mai reduce din supraoferta de pe piaţă.

Ministrul Energiei din Qatar, Mohamed Bin Saleh al-Sada a declarat miercuri că 15 producători din cadrul cartelului ţărilor exportatoare de petrol şi din afara lui, care deţin 73% din producţia globală sprijină iniţiativa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite