Planul climatic al CE, inacceptabil pentru Ungaria. Motivul: Gospodăriile, nu poluatorii, ar suporta costurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ungaria consideră că noul plan al Comisiei pentru schimbările climatice „Potrivit pentru 55” este inacceptabil în forma sa actuală, a declarant, joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite Hungary today.

Gergely Gulyás a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa că planul CE va face gospodăriile şi nu poluatorii să suporte costurile luptei împotriva schimbărilor climatice şi, de asemenea, ar „distruge” realizările politicii guvernamentale de reducere a taxelor pentru utilităţile casnice.

Ungaria este pregătită să susţină un plan climatic mai ambiţios, a spus Gulyás, adăugând totuşi că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nici măcar nu respectă angajamentele asumate până acum.

El a subliniat, de asemenea, importanţa de a face din protecţia climei şi reducerea emisiilor o problemă globală.

UE este responsabilă de doar 7% din poluarea mondială, a spus Gulyás, adăugând că, deşi blocul ar trebui să urmărească reducerea propriei poluări, ar avea un efect redus dacă principalii poluatori precum China şi Statele Unite nu s-ar alătura acordurilor relevante.

Acesta a spus că planul climatic al CE ar trebui aprobat numai cu acordul unanim al statelor membre.

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet ambiţios de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în anul 2030 faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050.

Printre măsurile prezentate în planul denumit 'Fit for 55' se regăsesc creşterea costurilor pentru emisiile de CO2 generate de încălzirea locuinţelor, de transporturi şi industrie, taxarea combustibililor destinaţi transporturilor aeriene şi navale, interzicerea din anul 2035 a comercializării autoturismelor noi diesel şi pe benzină, utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie (cu obiectivul ca 40 % din energia UE să fie produsă din surse regenerabile până în 2030) concomitent cu reducerea consumului de energie, alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului verde european, etc.

Comisia Europeană a avertizat că planul prezentat miercuri va implica o tranziţie profundă, cu mari schimbări structurale în foarte puţin timp şi va conduce la transformarea economiei şi a societăţii UE în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase în materie de climă. Acest plan va fi negociat cu statele membre şi cu Parlamentul European.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite